MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A fehérje és a baba

A babák fejlődésében a fehérjék kiemelkedően fontos tápanyagok, de nem mindegy, hogy milyet és mennyit fogyasztanak – segítünk eligazodni az információk rengetegében.

Jún. 12, 2023

A legkisebbek fehérjeszükséglete

A babád az első évben olyan sebességgel fejlődik, amire később már nem lesz példa: nagyjából hat hónapos korára megduplázza, első születésnapjára megháromszorozza születési súlyát, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Ehhez a fantasztikus fejlődéshez a babádnak arra van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hiszen a csont, az izmok és az agy alkotóelemei is fehérjékből állnak.

A fehérje tehát az egész szervezet építőanyaga.  Ezek alkotják a sejteket, segítségükkel épül ki az emésztőrendszer, immunrendszer: azaz a fehérjék határozzák meg leginkább a babád növekedését és fejlődését. Ebből a tápanyagból az első életév során, ahogyan a későbbiekben is, a szervezetnek meghatározott mennyiségre van szüksége.

 

Hogyan biztosítsd kisbabád számára az optimális mennyiségű és minőségű fehérjét?

Az optimális fehérjemennyiség viszonylag könnyen megadható számokkal:

Az egy napra ajánlott fehérje - és folyadékbevitelt 0-12 hónapos kor között

  • 0-6 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként 1,5-2,5 g, folyadékból 120-150 ml;
  • 7-12 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként  2,5 g, folyadékból 120-150 ml.

Ezeknek a számoknak valójában akkor van jelentősége, ha valamiért nem tudod elegendő mértékben szoptatni a babádat. Az anyatej ugyanis optimális összetételben és minőségben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ezért, ha tudod, tápláld babádat kizárólag anyatejjel egészen féléves koráig, majd egészítsd ki az anyatej mellett étrendjét hozzátáplálással. 

Az anyatejben lévő fehérje összetétele ráadásul minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez:

  • A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű, fehérjedús és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára.
  • Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.
  • Ez később átalakul érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Anyatej hiányában

A fehérje tehát kulcsfontosságú, de megtörténhet, hogy bár mindent megteszel, mégsem tudod elegendő mértékben anyatejjel táplálni kisbabádat – ez esetben olyan tápszer mellett dönts, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre. 

Az anyatej minden részecskéjében az emberi igényekhez igazodik, míg a tehéntej a borjú számára optimális összetételű. Ez a tejtípus háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és teljesen más összetételű, mint az anyatej – fogyasztása túlságosan nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserére is nem kívánatos hatással lehetnek.

 

Fehérjék a második félévben

Ha a babád elmúlt féléves, elkezdődik számára a hozzátáplálás: mostantól új forrásokból is gyűjthet be fehérjéket. Elsőként zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedik meg, majd 8-9 hónapos kortól pedig következhetnek a húsok. Ezután lehet a tejtermékek közül a kefirrel és joghurttal próbálkozni. 

Az említett ételek mind fehérjeforrásnak számítanak, de azt, hogy a baba mennyire tudja ezeket hasznosítani, a fehérje összetétele és környezete határozza meg. A zöldségekből származó fehérjék például sokkal kisebb arányban hasznosulnak, mint a húsokból származók. A baba viszont nem tud annyi húst megenni, amennyi fehérjére szüksége van a második félévben – ezért fontos, hogy a hozzátáplálás mellett továbbra is folytasd a szoptatást.

 

A túl sok fehérje kockázata

A legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a fehérjék esetében a minőség, összetétel nagyon fontos - a túlzott mennyiségű, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát.

Amennyiben a gyermeket anyatej hiányában tápszerrel szükséges táplálni, akkor törekedni kell arra, hogy annak összetétele az anyatejéhez minél jobban hasonlítson. Ezzel elkerülhető, hogy szervezetébe sok fehérje kerüljön, aminek következtében az is, hogy felnőttként számos egészségügyi problémája alakuljon ki, az elhízástól a cukorbetegségig.

A szükséges mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje jelentőségét tehát nem szabad lebecsülni, mert nemcsak a babád fejlődésére és növekedésére hat, hanem ennél sokkal fontosabb szerepe van: hosszú távon befolyásolja az egészségét.

Rate this article
0