MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A pelenkaválasztás dilemmája

5
4.9/5 60 Értékelések

Eldobható, mosható vagy esetleg valamilyen harmadik, alternatív megoldást fontolgatsz kisbabád tisztába tételére? Van miből választani, mi pedig szívesen segítünk eligazodni közöttük.

Feb. 15, 2020

Az egyik leggyakoribb tevékenység kisbabás életedben a baba pelenkázás lesz, ezért érdemes felmérni a lehetőségeidet.

 

Sok vélemény kering az interneten, a barátok, családtagok között, hogy melyik a legtutibb márka vagy fajta.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a végén úgyis élesben, tapasztalás útján fogod megtudni, hogy melyik lesz a kedvenc praktikusság, esetleg ár vagy környezettudatosság szempontjából (persze természetesen ehhez a kisbabádnak is lesz egy-két szava). 


Népszerű választás: az eldobható pelenka

Manapság az eldobható pelus a legelterjedtebb termék a baba pelenkázás során. Ennek oka valószínűleg az egyszerűségében rejlik.  A típuson belül rengeteg márka képviselteti magát, mindegyik némileg hasonló, az édesanyák véleményei és a kisbabák reakciói alapján mégis nagy különbségek lehetnek közöttük. 

Van, aki a nagy márkákra esküszik, de a boltok saját márkás termékei is egyre jobban jönnek fel a kedvencek listáján. Talán az ár a legmeghatározóbb szempont, ezt követően (különösen a gyakorlati tapasztalatok után) a tépőzár, a nedvszívás, a gumírozás minősége is nagyon fontossá válik a döntéshozatal során (szerencsére a légáteresztés ma már minden pelenka esetében alapvető).

Az eldobható pelenkák 20-30 darabos kiszerelésben is kaphatók, ami megkönnyíti a „kísérletezgetést” az egyes fajták között.

A méretezést minden csomagoláson feltűntetik, de figyelj oda, mert márkánként lehetnek eltérések abban, hogy hánytól hány kg-ig ajánlják a kérdéses méretet. Ne várd meg, amíg kisbabád eléri az ajánlott maximális kilogrammot, mert annak könnyen ruhacsere lehet a vége. 

Sokan különböző fajtájú pelenkákat választanak éjszakára, a játszótérre vagy éppen a délutáni alváshoz is. Ez már profi szint, de ne aggódj, az édesanyák gyorsan tanulnak!


Környezetbarát megoldás: a mosható pelus

Az édesanyák a környezettudatosságot és a költséghatékonyságot emelik ki, mint legfőbb két érv a mosható pelenkák mellett.

Első alkalommal nagyobb befektetést jelent, viszont idővel visszahozza az árát. Egyes számítások szerint a textilpelenkát választók harmadannyiból ki tudják gazdálkodni a pelenkázással járó költségeiket, mint az eldobható pelust használó társaik.

A másik nagyon pozitív előnye a textilpelenkának, hogy a használatával alig növeled a kommunális hulladékmennyiséget, szemben az eldobható pelusokkal, melyekből - babád szobatisztaságának elérésig - kb 4-6 ezer darabot is elhasználhattok.
Alapvetően két nagy csoportra lehet osztani a mosható pelenkák típusait: az egy, illetve a több lépésben feladható fajtákra. Ezeken belül számos verzió létezik és ezeknek még több kombinációja. Ezt nevezhetjük a mosható pelus egyik hátrányának is, ugyanis emiatt sok édesanya bonyolultnak és macerásnak bélyegzi a használatát és ez sok esetben elrettenti a téma iránt érdeklődőket.


Pelenkázás helyett…

Nálunk nem annyira ismert módszer (és ezért nincs is rá szavunk) az úgynevezett Elimination Communication (röviden: EC). A lényege, hogy az édesanyák annyira ráhangolódnak gyermekeik jelzéseire, hogy egy idő után felismerik, mikor babájuknak „menni kell”. Ilyenkor optimális esetben a wc vagy egy kicsi bili fölé tartják őket, hogy oda végezzék el a dolgukat.  Az első olvasatra meredeknek és kivitelezhetetlennek tűnő módszert a törzsi, gyűjtögető életmódot folytató kultúrák inspirálták. Ezt a technikát születéstől fogva alkalmazzák, nincs meghatározva ideális kor a bevezetésére. Sok esetben azért döntenek e mellett az anyukák, mert gyermekük nagyon rosszul reagál a pelenkázásra.


Bármi mellett is döntesz, a legeslegfontosabb kritérium (ami minden eddig leírt szemponton felülkerekedik) úgyis az lesz, hogy kisbabád a lehető legkényelmesebben érezze magát a bőrében.
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

4.9
5
60 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    54
  • 4 star
    4
  • 3 star
    1
  • 2 star
    1
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Gabriella Jún. 30, 2019

Nagy segítség kezdőknek

5
Alexandra Jún. 30, 2019

Kezdő édesanyáknak tökéletes leírás!

5
Nikolett Jún. 29, 2019

❤❤