MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Miért sír a baba ha leteszem?

4
4/5 1 Értékelések

A születésekor nagyon örültem, amikor felsírt a babám, de a kórházból hazatérve gyakran érzem magam tanácstalannak és tehetetlennek, ha „szomorú”. Hasznos lenne egy kis segítség, hogy megfejthessem a sírásait.

Jún. 12, 2023

Miért sír a baba? Hogyan különböztesd meg a sírás okait?

 

Így kommunikálnak

Azt te is pontosan tudod, hogy a kisbabák sírással kommunikálnak és fejezik ki az érzelmeiket. A sírással mondja el neked, ha éhes, ha fáradt vagy épp unatkozik. A sírás az első nyelv, a beszéd első formája, és nemritkán igen nehéz megérteni. Nem csoda hát, hogy néha tanácstalan vagy emiatt, mert hiába is próbáltál ki mindent, a babád csak sír és sír.

Álljon hát itt néhány dolog, ami segíthet neked abban, hogy jobban megértsd mindazt, amit a babád szeretne veled közölni!

 

A kisbabák nem bonyolultak

A babák sírva jönnek a világra, ami egy igen fontos reakció, hiszen az első lélegzetvételkor lép működésbe a légzőrendszer. Az első néhány hétben az újszülöttek sírnak, akkor is, ha nehéz ezzel megbirkóznod, hiszen az életösztönük ezt diktálja. Így bizonyítják azt, hogy élnek. 

A felnőttekkel ellentétben a kisbabáknál a sírás nem feltétlenül jelent szomorúságot. A babák így kommunikálnak a külvilággal és tudatják a körülöttük lévőkkel, hogy mit szeretnének: ölelést vagy csupán egy kis társaságot. Azt is közlik veled, ha éhesek, ha fáj az ínyük vagy a pocakjuk. Ha félreérted őket, nem menekülhetsz a „haragjuk” elől. Az esetek többségében a babák megnyugszanak a sírástól, hiszen ilyenkor kiengedik a feszültséget.

Mindig nézd meg a babádat, ha sír, mivel ez annak a jele, hogy figyelmet szeretne kapni. Hozd a tudomására, hogy ott vagy vele! Nem feltétlenül fog szeszélyessé válni. Éppen ellenkezőleg, ha a babád tudja, hogy számíthat rád, akkor a világról egy megnyugtató kép alakul ki benne, és megfelelően fog fejlődni.

 

Krokodilkönnyek vagy valódi fájdalom?

Nehéz meghatározni a különbséget a szokatlan sírás (a fájdalom jele lehet) és az egészséges baba sírása között. Tény, hogy a babák nem használati utasítással a kezükben jönnek a világra, de meglátod, lassacskán megismered őt, és a napok múlásával, pár hét leforgása alatt képes leszel felismerni a sírásait. Tudni fogod, hogy a babád mikor éhes, mikor fáradt, mikor van szüksége a közelségedre, vagy mikor van tele a pelenkája.

Ez idő alatt megtapasztalod, hogy a baba sírása nem mindig jelent komoly dolgot, ha felveszed, abbahagyja, ha leteszed, újrakezdi. Nyilvánvalóan problémát jelent, ha ez napi rutinná válik. Mondd el neki, hogy most az ágyban fogod hagyni, akkor is, ha sír, mert elmész zuhanyozni! Magyarázd el neki, hogy ha felfrissültél, készen állsz, hogy elmenjetek egy nagyot sétálni!

A kisbabák az első pár hónapban a hasfájás, kólika miatt is sírhatnak, amely nagyon fájdalmas. Nem csoda hát, hogy nem mindig könnyű megnyugtatnod, még akkor sem, ha a karodba veszed őt.

 

Így nyugtasd meg a gyermekedet!

Amikor a babád elkezd sírni, először ösztönösen próbálj meg rájönni arra, hogy mi lehet a baj! Nem mindig nyilvánvaló az ok. Mérlegeld a lehetőségeket és próbáld megtalálni a megoldást: ölelésre, ringatásra vágyik, a pelenkát kellene kicserélni vagy talán a kedvenc játékára vágyik… 

 

De mi történik akkor, ha semmi sem működik?

 

  • Ne ess pánikba, és ne maradj otthon egyedül a kisbabáddal, inkább menjetek el sétálni! A babakocsi és az autó hihetetlen módon, de megnyugtatja a gyerekeket. 
  • Ne feledkezz meg az apáról sem! Még akkor is, ha munka után fáradtan ér haza, hagyd rá egy kicsit a babát, és szívj egy kis friss levegőt, vagy hívd fel a legjobb barátnődet! Hamar látni fogod, hogy a felelősség okozta aggodalma ellenére megtanulja majd az édesapa értékelni a babával kettesben töltött pillanatokat.
  • Ha a cumi az egyetlen módja annak, hogy megnyugtasd a kisbabádat, akkor élj vele, de ne csinálj belőle rendszert! Amikor sír, inkább próbáld megnyugtatni egy öleléssel vagy kedves szavakkal, mielőtt odaadnád neki a cumit!


Te is észreveszed, hogy babád gyakran sír sötédés után? Ez is teljesen normális jelenség, a sötétben való félelemhez kapcsolódó sírás sok édesanya és kisbaba éjszakáit zavarja meg. Ne aggódj, ez csak átmeneti, elmúlik!

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

4
4
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    0
  • 4 star
    1
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

4
Júlia Júl. 10, 2019

hasznos volt. köszönöm

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat