MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Apával a szülőszobában

A szülés a folyosón várakozó kispapáknak is legalább olyan stresszes lehet, mint azoknak a férfiaknak, akik a baba születéséig a párjuk mellett vannak. Akárhogyan is dönt a leendő édesapa, mindenféleképpen tiszteletben kell azt tartani!

Szep. 1, 2020

Apás szülés

 

A várandósságot, igaz más-más szinten, de mégis mindkét fél megéli. Mi több, a szülővé váláshoz való felkészülésben az apa igen jelentős szerep juthat, hiszen a terhesség alatt mindenben részt vehet. Ha szeretne, az édesanya mellett lehet az ultrahangos vizsgálatokon, elkísérheti a párját a terhesgondozásra is, és nem kérdés, hogy ott a helye a szülésre felkészítő tanfolyamokon is. Ráadásul a baba nevének kiválasztásakor sem kisebb a szerepük a leendő anyukákénál, sőt, a szülőszoba előkészítésekor sem. Így hát, miért is ne lehetne akkor ott gyermeke születésénél is? De csakis akkor, ha ő ezt tényleg szeretné! Erre kényszeríteni ugyanis senkit sem szabad, mindenki maga dönthet arról, hogy részt szeretne-e venni a nagy eseményen. Az is lehet, hogy majd éppen az anya tiltakozik az ellen, hogy a partnere bent legyen vele a szülőszobán.

Ez tehát egy igen fontos döntés, amelyet az apuka és az anyuka helyett senki sem hozhat meg.

Kedves leendő szülők, érdemes idejekorán mérlegelni azt, hogy a szülés apás lesz-e vagy sem, mert bizony a kispapáknak is fontos felkészülni úgy testben, mint lélekben!

 

Apának sem mindig könnyű a szülőszobán

Jelen lenni a gyermek születésekor, hallani, ahogyan felsír, életének első néhány percében karjaiba venni a kisbabát – vannak apák, akik ezt a világon semmiért sem adnák. Ha ti is apás szülést terveztek, fontos számolnotok azzal, hogy nemcsak a mamának, hanem bizony a kispapának is lehetnek nagyon nehéz pillanatai. Van, aki például csak a szülőszobán szembesül azzal, hogy képtelen látni szenvedni azt, akit a világon a legjobban szeret. Előfordulhat, hogy aggódni kezd, kétségbeesett, ideges, feszült lesz, vagy bizonyos helyzetekben megijed. Sokak nem tudnak például mit kezdeni a tehetetlenségük miatti félelemmel, nem számolnak a szülés alatti esetleges váratlan fordulatokkal, de akadnak olyanok is, akik az orvosi eszközök vagy a vér látványától lesznek rosszul. Ezek mind-mind az apukák egyéni érzékenységén múlnak, szóval, ha a helyszínen szembesülnek félelmeikkel, tudják, hogy mindez természetes, és nem kell bűntudatot érezniük.

Száz szónak is egy a vége: jobb egy nyugodt kispapa a folyosón, mint egy pánikba esett apuka a szülőszobán.

 

Amikor az apa részt vesz a szülésen…

Az apa feladata a szülőszobán nem más, minthogy támogassa a leendő anyukát mind fizikailag, mind érzelmileg a szülés valamennyi szakaszában. Szerencsére, ha szeretné, végig a párja mellett lehet, így megnyugtathatja, megmasszírozhatja vagy jókedvre derítheti kedvesét, de vihet neki vizet vagy valamilyen ennivalót. Nagyon fontos ezúttal is hangsúlyozni azonban azt, hogy az apának nem kötelező az egész szülésen részt vennie. Ha úgy érzi, hogy fáradt, tartson inkább egy kis szünetet, menjen ki a friss levegőre! Ez a kis pauza ugyanis mind neki, mind a kismamának a hasznára válhat. Ám az apukának érdemes arra az eshetőségre is felkészülnie, hogy kiküldhetik őt a szülőszobából például akkor, ha esetleg császármetszésre vagy valamilyen sürgősségi ellátásra kerül sor.

 

Hasznos tudni azt is, hogy a vajúdás során a nők hangulatváltozásait sem mindig könnyű kezelni. Elképzelhető, hogy lesznek majd olyan pillanatok, amikor a szeretett nő egyszerűen nem tudja elviselni, ha például hozzáérnek. A szülőszobán még a legbántóbb mondat is teljesen helyénvaló lehet, hiszen a fáradtság, a fájdalom és a szorongás ilyenkor olyan mértékű, hogy azt valahogyan le kell vezetni. És ekkor jön újra képbe a leendő apuka, akinek éppen az a feladata, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a jelenlét és a diszkréció között.

 

A szülést követő első néhány percben az apának aktív szerep jut. Gyakran megkérik például arra, hogy vágja el a köldökzsinórt, vagy, hogy fürdesse meg és öltöztesse fel a kicsit. Egy biztos: akár jelen van az apa a szülésnél, akár nem, az élete végéig emlékezni fog arra, amikor először találkozik a gyermekével.

 

Rate this article
5