Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Fehérje a baba egészséges fejlődéséhez

Fehérje a baba egészséges fejlődéséhez

A baba egészséges fejlődése minden édesanya álma. Ezt az álmot könnyű megvalósítani – nézzük, mi szükséges a kicsinek a kiegyensúlyozott növekedéshez!

2020/08/30 14:47

Azon vagy, hogy a lehető legnagyobb szeretettel és odafigyeléssel gondoskodj a babádról – mégis sokszor elgondolkodsz azon, hogy megfelelően táplálod-e a kicsit. Érdemes tudnod, hogy ebben az időszakban a fejlődés kulcsa a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje: ez a sejtek építőköve és a növekedés motorja.

Fehérjeszükséglet babakorban

 

A baba fehérjeszükséglete az élet első 1000 napjában folyamatosan változik. Ez nem is csoda, hiszen gondolj bele: babád élete első évében megháromszorozzaa születési súlyát, havonta pedig 2 cm-t nő. Erről a hihetetlen, később meg nem ismétlődő sebességű fejlődésről a fehérjék tehetnek, ezért korántsem mindegy, mennyit és milyet fogyaszt ezekből a babád. A fehérjék ugyanis nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, az energiaellátásban, valamint az emberi test felépítésében és működésében. 

A jelenlegi kutatások eredménye szerint a baba ételében a fehérjének egyrészt kiváló minőségűnek kell lennie, másrészt pedig megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia annak érdekében, hogy ez a gyors fejlődés megfelelő módon és egészségesen menjen végbe.

A babák számára az anyatejes táplálás a legjobb. De ha az anyatejes táplálás valami miatt nem lehetséges, ma már kiváló minőségű csecsemőtápszerekből választhatsz, amelyek biztosítják az egészséges táplálást anyatej nélkül is: arról azért érdemes megbizonyosodnod, hogy a választott tápszer a lehető legjobb fehérjét tartalmazza a kicsi szükségleteinek megfelelő mennyiségben.

 

A baba optimális fejlődése

Friss édesanyaként te is akkor érzed magad elégedettnek, ha a babád a korának megfelelő tempóban fejlődik. Ahhoz, hogy elősegítsd ezt a folyamatot, néhány dolgot szem előtt kell tartanod:

 • Talán mondanunk sem kell, hogy a babád egészséges fejlődését mindenekelőtt úgy tudod biztosítani, ha gondoskodsz arról, hogy mindig biztonságban érezze magát, és sok-sok szeretetet-figyelmet kapjon tőled.
 • Ha anyatejjel táplálod a babádat, ne tartsd magad szabályokhoz és szigorú időtartamokhoz: etesd a kicsit akkor és annyiszor, ahányszor csak ő szeretné. Ez a biztosítéka a kiegyensúlyozott fejlődésnek, a bőséges anyatejtermelésnek és annak, hogy a babád teljes bizalommal legyen irántad. Ha a kicsi jól van és megfelelően fejlődik, nem kell naponta mérni a súlyát – ha naponta 5-6 alkalommal kell cserélni a pelenkáját, akkor biztosan elegendő anyatejet kap.
 • Ha valamilyen okból nem tudsz anyatejet adni a babádnak, vagy a mennyiség nem megfelelő, ne stresszeld magad: ez előfordul. Ahogy írtuk, már kiváló minőségű tápszerek léteznek, amelyek tartalmazzák a kifogástalan minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét, amelyre babádnak a fejlődéshez szüksége van.
 • Tehéntejet nem szabad adni a babának legalább az első születésnapjáig, de ezután is hallgass a kérdésben a gyerekorvosra – a tehéntej ugyanis túlságosan sok fehérjét tartalmaz a kicsi érzékeny emésztőrendszerének, és allergizálhat is.
 • Amikor megindul a hozzátáplálás, az anyatej vagy a tápszer csökkenésével egyidejűleg el kell kezdeni pótolni a baba táplálkozásában fellépő fehérjehiányt. Amennyiben a kicsi nem jut elegendő fehérjéhez, alultáplálttá válhat, valamint immunrendszeri problémái lehetnek, amelyek akár egész életére kihatással lehetnek.
 • A testmozgás fontos szerepet játszik az egészség és a súly szempontjából: vidd el például babaúszásra! Ez egy szuper lehetőség arra, hogy a kicsi hamar rájöjjön, milyen jó a mozgás testének-lelkének.
 • Menjetek sokat levegőzni! A hűvösebb napok se tántorítsanak el benneteket a sétától: öltöztesd a babát az időjárásnak megfelelően, és irány a friss levegő!
 •  A babáddal rendszeresen jelenjetek meg az előírt tanácsadáson, hogy a védőnő és az orvos ellenőrizhessék fejlődését.

 

A baba első éve villámgyorsan eltelik. Te magad is csodálkozni fogsz a tempón, ahogy az apró csecsemőből érdeklődő, figyelő, mozgékony kisgyerek válik, aki újabb és újabb ruhákat nő ki, és egyre több dologra képes. Próbálj minél inkább részt venni a baba életében, mert ez az időszak nem ismétlődik meg – és napról napra számos új kis csodát hoz…

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!