Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Nem véletlen, hogy a terhesség alatt legalább egyszer mindenképpen el kell látogatni a fogorvoshoz. A hormonrendszer változása miatt ugyanis előfordulhatnak fogproblémák. 
 

2018/03/30 12:36

Érdemes már a babatervezés időszakában ellátogatni a fogorvoshoz és elvégeztetni a szükséges beavatkozásokat, hiszen a várandósság alatt jelentkezhetnek problémák az ínnyel és a fogakkal is, melyeket érdemes megelőzni. A terhesség során legalább egy alkalommal kötelező ellátogatni a fogorvoshoz (ajánlott az első trimeszterben felkeresni), melynek eredményét a várandós kiskönyvbe is bejegyzik, de panasz esetén érdemes rendszeressé tenni a fogászati ellenőrzéseket. 
 

Mi történik a várandósság alatti fogászati ellenőrzésen?

A fogorvos ekkor alaposan körbenéz a szájüregben és megtekinti a fogak és az íny állapotát. Ha fogkő jelenlétét tapasztalja, annak az eltávolítása feltétlenül szükséges, mivel ez a várandósság alatti ínygyulladás és fogszuvasodás rizikóját tovább növeli. A fogkő eltávolítása nem jár fájdalommal, de esetenként kellemetlen érzés lehet. Ezen kívül tippeket fog adni fogorvosod a várandósság alatti szájápoláshoz, és a te állapotodra szabott fogkefét, fogkrémet ajánlhat.  
 

Miért lehetnek problémák a kismama fogaival?

A hormonrendszer változásai ínyproblémákhoz vezethetnek a várandósság alatt. A kismamák 10-20 százalékát érinti a terhesség alatt ínygyulladás, ami az íny duzzadt, vérző állapotát jelenti. Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a relaxin nevű hormon mennyiségének növekedése miatt (ami azért termelődik, hogy a medencét tartó szalagok ellazuljanak, és könnyebben átférjen rajtuk szülés során a baba) a fogak is meglazulnak a harmadik trimeszterben, de ettől nem kell megijedni, ritkán okoz maradandó ínykárosodást vagy fogvesztést.
Tudtad egyébként, hogy várandósság alatt a nyál összetétele is megváltozik? Savasabb pH értékűvé válik, ami a fogakat is károsíthatja. Éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a rendszeres fogápolás és a szájhigiénia.
 

Mit tehet a kismama a fogai épségéért?

Érdemes minden étkezés után fogat mosni, így már sokat tehet a kismama azért, hogy fogai épek maradjanak. Különösen igaz ez akkor, ha a kismama az első trimeszterben a hányinger enyhítése miatt gyakrabban eszik, nassol - ebben az esetben nem elégséges a napi kétszeri fogmosás. A gyakori fogmosás miatt fontos beszerezni egy puha sörtéjű fogkefét, hiszen az íny egészségére is nagyon oda kell figyelni.
 

Miben tér el egy kismama fogászati kezelése a megszokottól?

Fontos, hogy a fogorvos mindenképpen tudjon a várandósság tényéről, mert van néhány olyan fogorvosok által használt anyag, amely kedvezőtlen hatással van a magzat fejlődésére. Ennek ellenére tévhit az, hogy a kismamák nem eshetnek át fogászati kezeléseken - az első trimeszterben (amikor kifejlődnek a baba legfontosabb szervei) nem javallott a komolyabb kezeléseket elvégezni, de ezt követően a kellő odafigyeléssel megengedett a fogászati beavatkozások elvégzése. Az is egy tévhit, hogy a várandós nők szájáról nem lehet röntgenfelvételt készíteni – a mai korszerű berendezések olyan alacsony sugárdózissal működnek, hogy nem jelentenek veszélyt a magzatra. Pont emiatt nem szabad elhanyagolni a fogorvosi kezeléseket ekkor sem, ugyanis egy rossz fog vagy kezeletlen gyulladás a baba egészségére is káros hatással lehet. 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.