Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Nem véletlen, hogy a terhesség alatt legalább egyszer mindenképpen el kell látogatni a fogorvoshoz. A hormonrendszer változása miatt ugyanis előfordulhatnak fogproblémák. 
 

2020/03/30 12:36

Érdemes már a babatervezés időszakában ellátogatni a fogorvoshoz és elvégeztetni a szükséges beavatkozásokat, hiszen a várandósság alatt jelentkezhetnek problémák az ínnyel és a fogakkal is, melyeket érdemes megelőzni. A terhesség során legalább egy alkalommal kötelező ellátogatni a fogorvoshoz (ajánlott az első trimeszterben felkeresni), melynek eredményét a várandós kiskönyvbe is bejegyzik, de panasz esetén érdemes rendszeressé tenni a fogászati ellenőrzéseket. 
 

Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

 

Mi történik a várandósság alatti fogászati ellenőrzésen?

A fogorvos ekkor alaposan körbenéz a szájüregben és megtekinti a fogak és az íny állapotát. Ha fogkő jelenlétét tapasztalja, annak az eltávolítása feltétlenül szükséges, mivel ez a várandósság alatti ínygyulladás és fogszuvasodás rizikóját tovább növeli. A fogkő eltávolítása nem jár fájdalommal, de esetenként kellemetlen érzés lehet. Ezen kívül tippeket fog adni fogorvosod a várandósság alatti szájápoláshoz, és a te állapotodra szabott fogkefét, fogkrémet ajánlhat.  
 

Miért lehetnek problémák a kismama fogaival?

A hormonrendszer változásai ínyproblémákhoz vezethetnek a várandósság alatt. A kismamák 10-20 százalékát érinti a terhesség alatt ínygyulladás, ami az íny duzzadt, vérző állapotát jelenti. Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a relaxin nevű hormon mennyiségének növekedése miatt (ami azért termelődik, hogy a medencét tartó szalagok ellazuljanak, és könnyebben átférjen rajtuk szülés során a baba) a fogak is meglazulnak a harmadik trimeszterben, de ettől nem kell megijedni, ritkán okoz maradandó ínykárosodást vagy fogvesztést.
Tudtad egyébként, hogy várandósság alatt a nyál összetétele is megváltozik? Savasabb pH értékűvé válik, ami a fogakat is károsíthatja. Éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a rendszeres fogápolás és a szájhigiénia.
 

Mit tehet a kismama a fogai épségéért?

Érdemes minden étkezés után fogat mosni, így már sokat tehet a kismama azért, hogy fogai épek maradjanak. Különösen igaz ez akkor, ha a kismama az első trimeszterben a hányinger enyhítése miatt gyakrabban eszik, nassol - ebben az esetben nem elégséges a napi kétszeri fogmosás. A gyakori fogmosás miatt fontos beszerezni egy puha sörtéjű fogkefét, hiszen az íny egészségére is nagyon oda kell figyelni.
 

Miben tér el egy kismama fogászati kezelése a megszokottól?

Fontos, hogy a fogorvos mindenképpen tudjon a várandósság tényéről, mert van néhány olyan fogorvosok által használt anyag, amely kedvezőtlen hatással van a magzat fejlődésére. Ennek ellenére tévhit az, hogy a kismamák nem eshetnek át fogászati kezeléseken - az első trimeszterben (amikor kifejlődnek a baba legfontosabb szervei) nem javallott a komolyabb kezeléseket elvégezni, de ezt követően a kellő odafigyeléssel megengedett a fogászati beavatkozások elvégzése. Az is egy tévhit, hogy a várandós nők szájáról nem lehet röntgenfelvételt készíteni – a mai korszerű berendezések olyan alacsony sugárdózissal működnek, hogy nem jelentenek veszélyt a magzatra. Pont emiatt nem szabad elhanyagolni a fogorvosi kezeléseket ekkor sem, ugyanis egy rossz fog vagy kezeletlen gyulladás a baba egészségére is káros hatással lehet. 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!