Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Miért fontos várandósság alatt az alapos fogápolás?

Nem véletlen, hogy a terhesség alatt legalább egyszer mindenképpen el kell látogatni a fogorvoshoz. A hormonrendszer változása miatt ugyanis előfordulhatnak fogproblémák. 
 

2018/03/30 12:36

Érdemes már a babatervezés időszakában ellátogatni a fogorvoshoz és elvégeztetni a szükséges beavatkozásokat, hiszen a várandósság alatt jelentkezhetnek problémák az ínnyel és a fogakkal is, melyeket érdemes megelőzni. A terhesség során legalább egy alkalommal kötelező ellátogatni a fogorvoshoz, ám érdemes rendszeressé tenni a fogászati ellenőrzéseket. 
 

Miért lehetnek problémák a kismama fogaival?

A hormonrendszer változásai ínyproblémákhoz, az alacsony vitaminellátottság pedig fogszuvasodáshoz vezethet a várandósság alatt. Éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a rendszeres fogápolás és a szájhigiénia. 

Miben tér el egy kismama fogászati kezelése a megszokottól?

Van néhány olyan fogorvosok által használt anyag, amely kedvezőtlen hatással van a magzat fejlődésére, így ezekre alternatív módszert kell találni, különösen az első és második trimeszterben, amikor kifejlődnek a baba legfontosabb szervei. Ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a fogorvosi kezeléseket ekkor sem, ugyanis egy rossz fog a baba egészségére is hatással lehet. 

Mit tehet a kismama a fogai épségéért?

Érdemes minden étkezés után fogat mosni, így már sokat tehet a kismama azért, hogy fogai épek maradjanak. Ha erre nincs lehetőség, legalább szájvizet ajánlott használni két étkezés között. A gyakori fogmosás miatt fontos beszerezni egy puha sörtéjű fogkefét, hiszen az íny egészségére is nagyon oda kell figyelni. A legjobb, ha a kismama gyógynövényes fogkrémet használ. Érdemes emellett sütemények és csokoládé helyett magas vitamintartalmú gyümölcsöt fogyasztani, ugyanis így nem csak a fogak épsége őrizhető meg, de a szervezet számára fontos tápanyagok is jutnak a szervezetbe. 

Mit tehet a kismama, ha vannak rossz fogai?

Ajánlott minél előbb elmenni fogorvoshoz akkor is, ha a babatervezés időszakában ez nem történt meg. Fontos, hogy az orvos mindenképpen tudjon a várandósság tényéről, hiszen nem mindegy, hogy milyen eszközöket használ a beavatkozás során. Egy begyulladt fog vagy egy vérző így rossz hatással lehet a magzat fejlődésére, így érdemes megelőzni a bajt. 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.