Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
VBAC – avagy mi történik második szülésnél, ha az első gyermek császármetszéssel jött a világra?

VBAC – avagy mi történik második szülésnél, ha az első gyermek császármetszéssel jött a világra?

A VBAC egy angol mozaikszó, jelentése császármetszés utáni hüvelyi szülés (vaginal birth after cesarean).
 

2021/03/30 14:38

Ha már van egy gyermeked, aki császármetszéssel jött a világra és most újra babát vársz, joggal merül fel a kérdés, hogy ezúttal van-e esély a hüvelyi szülésre. Számos érv szól a császármetszés ellen és mellett. Előfordulhat, hogy aki az első gyermekének császármetszés útján adott életet, a második alkalommal élhet a hüvelyi szülés lehetőségével, azonban döntés minden esetben az orvos kezében van, hiszen az ő feladata, hogy mérlegelje a lehetőségeket. Van ugyanis néhány olyan tipikus eset, amikor az anya és a baba egészsége érdekében mindenképpen a császármetszést kell választani. Az első szülésnél jelentkezhetnek olyan körülmények, melyek indikálták a nem hüvelyi úton történő szülést, ez pedig sokszor meghatározza a második gyermek születésének módját is. 
 

VBAC – van esély császármetszés után természetes szülésre?

 

A kérdésvilágszerte foglalkoztatja a szakembereket és a kismamákat egyaránt. Magyarországon is lehetőség van természetesen a VBAC-ra, de csak abban az esetben, ha az előző szülés és annak körülményei, valamint az aktuális terhesség ezt lehetővé teszik. Ennek eldöntéséhez pedig számos tényt és szempontot szükséges mérlegelni.

 

Mit vesz figyelembe a döntésnél a kezelőorvos?

Annak eldöntése, hogy a második gyermek születése egy korábbi császármetszés utánmilyen módon történjen, minden esetben az illetékes orvos feladata. A kezelőorvosnak számos körülményt kell ehhez megvizsgálnia. Amennyiben az előző szülésnél olyan körülmény miatt döntött az orvos a császármetszés mellett, amely a második szülés esetén is fennáll, akkor gyakorlatilag értelmetlen VBAC szempontjából vizsgálni a tényeket, hiszen, ha például a kismamának valamilyen elváltozás van a medencéjében, az akadályozza a magzat egészséges világra jöttét. Viszont, ha egyéb, aktuálisan fennálló körülmény miatt döntött az orvos első alkalommal a császármetszés miatt, (például a magzat fekvése, fájásgyengeség, a kelleténél tovább húzódó vajúdási szakasz) már érdemes mérlegelni a lehetőségeket. Befolyásolja a döntést az édesanya magasabb életkora, a magasabb BMI, a várhatóan nagy születési súly, vagy az úgynevezett „túlhordás”, amikor a szülés nem indul meg a terhesség negyvenedik hét környékén. Ezek fennállása esetében gyakrabban javasolja az orvos a császármetszést. Igaz ez abban az esetben is, ha a két szülés között rövid idő telik el. 

 

Mikor indokolt a császármetszés?

Függetlenül attól, hogy miként zajlott az előző szülés, vannak olyan tipikus körülmények, melyek mindenképpen indokolják, hogy a gyermek császármetszéssel jöjjön világra. Ilyen eset az, mikor a baba méretei túl nagyok vagy a kismama medencéje túl keskeny ahhoz, hogy a gyermek hüvelyi úton, sérülés nélkül világra jöhessen. „Szintén indokolt a császármetszés, ha a születendő gyermek élete valami miatt közvetlenül veszélyben van. Ilyen például az, ha a méhlepény idő előtt leválik, vagy ha a köldökzsinór valami miatt összenyomódik. Egyik esetben sem vethető fel a hüvelyi szülés lehetősége.” – magyarázza Dr. Vörös Anna, szülész-nőgyógyász. Előfordulhat az is, hogy az anya egészsége kerül veszélybe valami miatt, így ilyen esetben szintén indokolt a császármetszés végzése. 

 

Van esély a VBAC-ra?

Amennyiben az első gyermek születésekor végzett császármetszésre például a baba nem megfelelő fekvése vagy valamilyen más, kifejezetten arra az esetre jellemző probléma miatt került sor, a második szülésnél pedig nem áll fenn hasonló helyzet, az orvos dönthet úgy, hogy engedélyezi a VBAC-ot. Azonban minden esetben a leendő édesanya és a gyermek egészsége az első, így akár az utolsó pillanatban is dönthet úgy a szakember, hogy császármetszést javasol a kismamának. 
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Remény

A kislányom császárral született, mert nem tágultam eléggé. Remélem a kistesó természetes úton jöhet majd a világra.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!