MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

VBAC – avagy mi történik második szülésnél, ha az első gyermek császármetszéssel jött a világra?

A VBAC egy angol mozaikszó, jelentése császármetszés utáni hüvelyi szülés (vaginal birth after cesarean).
 

Júl. 31, 2023

VBAC – van esély császármetszés után természetes szülésre?

 

A kérdésvilágszerte foglalkoztatja a szakembereket és a kismamákat egyaránt. Magyarországon is lehetőség van természetesen a VBAC-ra, de csak abban az esetben, ha az előző szülés és annak körülményei, valamint az aktuális terhesség ezt lehetővé teszik. Ennek eldöntéséhez pedig számos tényt és szempontot szükséges mérlegelni.

 

Mit vesz figyelembe a döntésnél a kezelőorvos?

Annak eldöntése, hogy a második gyermek születése egy korábbi császármetszés utánmilyen módon történjen, minden esetben az illetékes orvos feladata. A kezelőorvosnak számos körülményt kell ehhez megvizsgálnia. Amennyiben az előző szülésnél olyan körülmény miatt döntött az orvos a császármetszés mellett, amely a második szülés esetén is fennáll, akkor gyakorlatilag értelmetlen VBAC szempontjából vizsgálni a tényeket, hiszen, ha például a kismamának valamilyen elváltozás van a medencéjében, az akadályozza a magzat egészséges világra jöttét. Viszont, ha egyéb, aktuálisan fennálló körülmény miatt döntött az orvos első alkalommal a császármetszés miatt, (például a magzat fekvése, fájásgyengeség, a kelleténél tovább húzódó vajúdási szakasz) már érdemes mérlegelni a lehetőségeket. Befolyásolja a döntést az édesanya magasabb életkora, a magasabb BMI, a várhatóan nagy születési súly, vagy az úgynevezett „túlhordás”, amikor a szülés nem indul meg a terhesség negyvenedik hét környékén. Ezek fennállása esetében gyakrabban javasolja az orvos a császármetszést. Igaz ez abban az esetben is, ha a két szülés között rövid idő telik el. 

 

Mikor indokolt a császármetszés?

Függetlenül attól, hogy miként zajlott az előző szülés, vannak olyan tipikus körülmények, melyek mindenképpen indokolják, hogy a gyermek császármetszéssel jöjjön világra. Ilyen eset az, mikor a baba méretei túl nagyok vagy a kismama medencéje túl keskeny ahhoz, hogy a gyermek hüvelyi úton, sérülés nélkül világra jöhessen. „Szintén indokolt a császármetszés, ha a születendő gyermek élete valami miatt közvetlenül veszélyben van. Ilyen például az, ha a méhlepény idő előtt leválik, vagy ha a köldökzsinór valami miatt összenyomódik. Egyik esetben sem vethető fel a hüvelyi szülés lehetősége.” – magyarázza Dr. Vörös Anna, szülész-nőgyógyász. Előfordulhat az is, hogy az anya egészsége kerül veszélybe valami miatt, így ilyen esetben szintén indokolt a császármetszés végzése. 

 

Van esély a VBAC-ra?

Amennyiben az első gyermek születésekor végzett császármetszésre például a baba nem megfelelő fekvése vagy valamilyen más, kifejezetten arra az esetre jellemző probléma miatt került sor, a második szülésnél pedig nem áll fenn hasonló helyzet, az orvos dönthet úgy, hogy engedélyezi a VBAC-ot. Azonban minden esetben a leendő édesanya és a gyermek egészsége az első, így akár az utolsó pillanatban is dönthet úgy a szakember, hogy császármetszést javasol a kismamának. 
 

Rate this article
5