MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

8 hónapos terhesség

0
0 Értékelések

Közeledik a nagy nap. A babám felkészült a születésre, befordult, azaz a fejével a „kijárat” felé várakozik.

Szep. 1, 2020

8 hónapos terhesség - Milyen most a magzatom?

A magzatod továbbra is csak gyarapodik és gyarapodik, sőt, terhességed utolsó két hónapjában megduplázza a súlyát, és még 10 centimétert fog nőni. Az esetek 95 százalékában a nyolcadik hónapban a babák befordulnak, azaz fejjel lefelé helyezkednek el. Ilyenkor a fejük ebben a helyzetben rögzül, hátuk pedig a méh bal oldalának feszül. Mindez az utolsó ultrahangvizsgálat alkalmával ellenőrizhető is, amelyet „magzatfekvési pozíciónak” neveznek.

Míg ő a születésére vár, addig valódi emberformát ölt: a csontjai megszilárdulnak, megnő a haja és a körme, a bőre pedig rózsaszínű lesz. A kiválasztási funkciók is beindulnak, a veséi óránként körülbelül 30 milliliter vizeletet termelnek. A bél fokozatosan megtelik a sűrű, sötét mekóniummal, amely majd a születése utáni első széklete lesz.

A nyolcadik hónap végére – úgy mondják – a baba leszáll. Előfordulhat, hogy fájdalmat érzel majd a hasad alsó részében, miután a medencéd ízületei lazulni kezdenek azért, hogy a gyermek könnyen áthaladhasson rajta. Az utolsó hetekben az összenyomódó rekeszizmod és tüdőd miatt érezheted azt is, hogy alig kapsz levegőt. Ne aggódj, ezek mind-mind normálisak, ha azonban izgulsz a különös, eddig nem tapasztalt érzések és fájdalmak miatt, nyugodtan vitasd meg az orvosoddal!

Helyes táplálkozási szokásaim

Ebben az időszakban a babád hetente nem kevesebb mint 200 grammot gyarapodik. Most minden korábbinál fontosabb, hogy biztosítsd számára a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat! Sőt, ne feledd, hogy az utolsó „nekifutáskor” neked is minden eddiginél jóval több energiára lesz szükséged! A testednek fel kell töltenie a raktárait, fel kell készülnie a szülésre és a szoptatás időszakára is, ezért, lássuk be, nem ez a legmegfelelőbb alkalom a diétára!

Légy óvatos a nassolással az utolsó két hónapban, hiszen a terhességi hízás ilyenkor vehet csak igazán lendületet! Most kezded a szülési szabadságodat, így még jobban oda tudsz figyelni a táplálkozásodra. Fordítsd hasznodra hát a szabadidőd, menj el sétálni, vásárolj friss gyümölcsöket és zöldségeket, kerüljenek saját készítésű fogások a tányérodra! Ezzel pontosan figyelemmel tudod kísérni azt, hogy megfelelő mennyiségű, a sejtek és az erek védelméhez szükséges, valamint a vas felszívódását segítő C-vitamint fogyasztasz-e.

 

A hónap kérdése: milyen ételekkel készülhetek fel a szoptatásra?

Ha a szoptatás mellett döntesz, itt az ideje, hogy minden nélkülözhetetlen tápanyagot magadhoz vegyél, így a fehérjét, a kalciumot és a D-vitamint is, hogy jó minőségű anyatejet biztosíthass a babádnak. Ebben az időszakban akár D-vitamin kiegészítésre is szükséged lehet, de ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Csak jót teszel magadnak, ha

 • továbbra is a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és állati fehérjékben (hús, hal, tojás), valamint zsírokban – különösen esszenciális zsírsavakban – bővelkedő, kiegyensúlyozott és változatos étrendre törekszel.
 • sok vizet fogyasztasz. Igyál belőle naponta legalább 1,5-2 liternyit!
 • korlátozod a cukros és szénsavas üdítők fogyasztását, valamint a kávé és a tea mennyiségét (naponta két csészénél semmiképp se igyál többet)!
 • az alkoholt elfelejted mind a terhesség, mind pedig a szoptatás teljes ideje alatt.Szabadságod egyébként arra is lehetőséget teremt, hogy átgondoltan összekészítsd a babakelengyét. 

 

Szabadságod egyébként arra is lehetőséget teremt, hogy átgondoltan összekészítsd a babakelengyét. 

 

Sonia, 28 éves, 8 hónapos terhes

„Nagyon hamar megkezdtem a szülési szabadságomat, hogy legyen időm a helyes légzés elsajátítására, valamint arra, hogy előkészítsem a babaszobát. Már 11 kilót szedtem fel, és a baba még megkétszerezi a súlyát a születésig. Nem tudom, hová hízok majd még!"

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat