Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
8 hónapos terhesség

8 hónapos terhesség

Közeledik a nagy nap. A babám felkészült a születésre, befordult, azaz a fejével a „kijárat” felé várakozik.

2020/09/01 11:58

A terhesség 8. hónapja már a hajrá időszaka. Elkezdődik a készülődés, hogy minden kész legyen arra, amire a baba megszületik. 

8 hónapos terhesség - Milyen most a magzatom?

A magzatod továbbra is csak gyarapodik és gyarapodik, sőt, terhességed utolsó két hónapjában megduplázza a súlyát, és még 10 centimétert fog nőni. Az esetek 95 százalékában a nyolcadik hónapban a babák befordulnak, azaz fejjel lefelé helyezkednek el. Ilyenkor a fejük ebben a helyzetben rögzül, hátuk pedig a méh bal oldalának feszül. Mindez az utolsó ultrahangvizsgálat alkalmával ellenőrizhető is, amelyet „magzatfekvési pozíciónak” neveznek.

Míg ő a születésére vár, addig valódi emberformát ölt: a csontjai megszilárdulnak, megnő a haja és a körme, a bőre pedig rózsaszínű lesz. A kiválasztási funkciók is beindulnak, a veséi óránként körülbelül 30 milliliter vizeletet termelnek. A bél fokozatosan megtelik a sűrű, sötét mekóniummal, amely majd a születése utáni első széklete lesz.

A nyolcadik hónap végére – úgy mondják – a baba leszáll. Előfordulhat, hogy fájdalmat érzel majd a hasad alsó részében, miután a medencéd ízületei lazulni kezdenek azért, hogy a gyermek könnyen áthaladhasson rajta. Az utolsó hetekben az összenyomódó rekeszizmod és tüdőd miatt érezheted azt is, hogy alig kapsz levegőt. Ne aggódj, ezek mind-mind normálisak, ha azonban izgulsz a különös, eddig nem tapasztalt érzések és fájdalmak miatt, nyugodtan vitasd meg az orvosoddal!

Helyes táplálkozási szokásaim

Ebben az időszakban a babád hetente nem kevesebb mint 200 grammot gyarapodik. Most minden korábbinál fontosabb, hogy biztosítsd számára a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat! Sőt, ne feledd, hogy az utolsó „nekifutáskor” neked is minden eddiginél jóval több energiára lesz szükséged! A testednek fel kell töltenie a raktárait, fel kell készülnie a szülésre és a szoptatás időszakára is, ezért, lássuk be, nem ez a legmegfelelőbb alkalom a diétára!

Légy óvatos a nassolással az utolsó két hónapban, hiszen a terhességi hízás ilyenkor vehet csak igazán lendületet! Most kezded a szülési szabadságodat, így még jobban oda tudsz figyelni a táplálkozásodra. Fordítsd hasznodra hát a szabadidőd, menj el sétálni, vásárolj friss gyümölcsöket és zöldségeket, kerüljenek saját készítésű fogások a tányérodra! Ezzel pontosan figyelemmel tudod kísérni azt, hogy megfelelő mennyiségű, a sejtek és az erek védelméhez szükséges, valamint a vas felszívódását segítő C-vitamint fogyasztasz-e.

 

A hónap kérdése: milyen ételekkel készülhetek fel a szoptatásra?

Ha a szoptatás mellett döntesz, itt az ideje, hogy minden nélkülözhetetlen tápanyagot magadhoz vegyél, így a fehérjét, a kalciumot és a D-vitamint is, hogy jó minőségű anyatejet biztosíthass a babádnak. Ebben az időszakban akár D-vitamin kiegészítésre is szükséged lehet, de ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Csak jót teszel magadnak, ha

  • továbbra is a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és állati fehérjékben (hús, hal, tojás), valamint zsírokban – különösen esszenciális zsírsavakban – bővelkedő, kiegyensúlyozott és változatos étrendre törekszel.
  • sok vizet fogyasztasz. Igyál belőle naponta legalább 1,5-2 liternyit!
  • korlátozod a cukros és szénsavas üdítők fogyasztását, valamint a kávé és a tea mennyiségét (naponta két csészénél semmiképp se igyál többet)!
  • az alkoholt elfelejted mind a terhesség, mind pedig a szoptatás teljes ideje alatt.Szabadságod egyébként arra is lehetőséget teremt, hogy átgondoltan összekészítsd a babakelengyét. 

 

Szabadságod egyébként arra is lehetőséget teremt, hogy átgondoltan összekészítsd a babakelengyét. 

 

Sonia, 28 éves, 8 hónapos terhes

„Nagyon hamar megkezdtem a szülési szabadságomat, hogy legyen időm a helyes légzés elsajátítására, valamint arra, hogy előkészítsem a babaszobát. Már 11 kilót szedtem fel, és a baba még megkétszerezi a súlyát a születésig. Nem tudom, hová hízok majd még!"

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!