MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Megfelelő folyadékbevitel a terhesség alatt

5
4.7/5 16 Értékelések

Nem is gondolná az ember, mennyire fontos, hogy egy kismama megfelelő folyadékmennyiséget vigyen be a szervezetébe, így érdemes figyelemmel kísérni a vízháztartás változásait a terhesség alatt. 

Júl. 28, 2023

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel egy kismama számára?

A magzat és a kismama egészsége szempontjából elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű folyadék jusson a leendő édesanya szervezetébe. Mivel a fejlődő magzat testének nagy részét víz alkotja, különösen fontos a kiszáradás elkerülése a várandósság alatt. Az első trimeszterben jelentkező reggeli rosszullétek esetén fokozott odafigyelés szükséges, ugyanis fontos az elvesztett folyadék visszapótlása. Emellett a székrekedés és az aranyér kialakulása is elkerülhető a vízháztartás egyensúlyban tartásával. Mindez hozzájárul a húgyutak egészséges működéséhez és támogatja az anyagcserét is. A vizesedést is segít elkerülni, ugyanis a vese állandó mozgásban tartásával a szervezet folyamatosan üríti a vizet. Az utolsó hetekben a kiszáradás koraszüléshez is vezethet, így bár ekkor jellemzően gyakran jelentkezik a vizelési inger, ennek ellenére fontos továbbra is figyelni a szükséges folyadék elfogyasztására.

 

Mennyi folyadékot kell bevinni a szervezetbe a terhesség során?

A vízháztartást több tényező is befolyásolja. Az ételekkel bevitt só mennyisége, valamint a jelentős mennyiségű vizet tartalmazó táplálékok, mint például a gyümölcsök, zöldségek, savanyított tejtermékek és a főzelékek mind befolyásolják a folyadékháztartás aktuális összetételét. A napi folyadékbevitel egy egészséges nő számára minimum két liter. Ez egy kismama esetében 2-3 dl-rel nő meg a terhesség alatt.

 

Mivel érdemes biztosítani a szükséges folyadékmennyiséget?

A legjobb, ha a leendő anyuka a szomját ivóvízzel vagy ásványvízzel oltja, de megfelelőek a hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmazó zöldség – és gyümölcslevek, valamint a gyümölcsteák is. Gyógyteák közül csak azokat javasolt fogyasztani, amelyeket orvos javasol, illetve amelyeknek a címkéjén fel van tüntetve, hogy terhesség alatt is fogyaszthatók. Szintén jó folyadékforrások a tejes italok és az ivójoghurtok is. Egyes ételek is jelentős mennyiségű folyadékot tartalmaznak, pl. levesek, mártások, főzelékek, stb. A zöldségek, gyümölcsök is jelentős víztartalommal bírnak, ezek rendszeres fogyasztása változatossá és folyadékban gazdaggá is teszi az étrendet.
A fekete tea és kávé is tartalmaz koffeint, aminek nagyobb mennyiségű fogyasztása kerülendő.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

4.7
5
16 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    13
  • 4 star
    2
  • 3 star
    0
  • 2 star
    1
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Bernadett Jún. 29, 2019

Számomra hasznos volt a cikk. Terhességem előtt alig ittam de mikor kiderült hogy babát várok napi 1,5 liter a minimum de még ez is kevés.... Igyekszem többet inni mert a babának szüksége van rá!

5
Attiláné Jún. 23, 2019

Hasznos cikk volt számomra is. Sajnos világ életemben keveset ittam, de mikor megtudtam, hogy várandós vagyok, igyekeztem jobban odafigyelni. Egy 1,5 l-es palack volt mindig a kezem ügyében, így próbáltam magam motiválni, hogy legalább azt a mennyiséget leerőltessem a nap folyamán. A korábbi fél literhez képest haladás volt, és nagy öröm, ha ezt sikerült jócskán túl is szárnyalni. :)

5
Henrietta Jún. 23, 2019

Én csak pár dl folyadékot tudok meginni egy nap. Egyszerűen nem megy le több. Várandósan sok levest ettem, de sajnos sokszor, akkor sem tudtam inni.