MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Milyen gyógyszereket és étrendkiegészítőket nem ajánlatos szedni a terhesség alatt?

0
0 Értékelések

Akár krónikus betegségről, akár megfázásról van szó, vannak olyan gyógyszerek, melyeket kifejezetten tilos szednie egy kismamának.
 

Ápr. 26, 2020

Gyógyszerek terhesség alatt - mit lehet és mit tilos szedni?

 

Mi a jelentősége, hogy a kismama milyen gyógyszereket vagy étrendkiegészítőket szed?

A mai rohanó világban már csaknem természetessé vált, hogy ha fáj az ember feje vagy meghűlt egy kicsit, számos vény nélkül is kapható gyógyszerrel orvosolhatja az adott problémát. Egy kismama esetében azonban nem ilyen egyszerű a dolog. „A méhlepény nem tudja feltartóztatni az alkoholt, a koffeint, a kábítószereket és a gyógyszerek nagy részét, melyek így a magzathoz is eljutnak. A magzat méregtelenítő rendszere (például a máj) azonban még nem rendelkezik megfelelő gyógyszerbontó enzimkészlettel, így minimális gyógyszermennyiség is problémát tud okozni.” – mondta Dr. Vörös Anna szülész- nőgyógyász. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen gyógyszerrel orvosolja egy kismama a problémát. 

 

Mire kell odafigyelni a gyógyszer kiválasztása során?

Semmiképpen nem javasoltak egy kismama számára a vírusellenes készítmények, valamint epilepsia ellenes szerek, illetve prosztaglandin-készítmények, továbbá az úgynevezett protonpumpagátlók, amit gyomorfekély esetén alkalmaznak. A terhesség utolsó harmadában az ibuprofent tartalmazó készítmények sem ajánlottak, mint például bizonyos láz – és fájdalomcsillapítók. Vannak olyan hatóanyagokat tartalmazó köhögés elleni gyógyszerek és köptetők is, melyek szintén nem javasoltak a várandósság ideje alatt. Az antibiotikumok esetében csak akkor tehető kivétel – ekkor is csupán néhány esetben -, ha bakteriális fertőzésről vagy felülfertőzésről van szó, de ezt természetesen minden esetben a várandósságot gondozó kezelőorvossal kell egyeztetni. Általában ellenjavalltak továbbá a szájon át szedhető véralvadásgátló szerek is.

Azonban a gyógyszer kiválasztásáról annak szedése előtt mindenképpen konzultálni kell a kismamának orvosával. „Természetesen nem arról van szó, hogy a terhesség időszakára teljesen abba kell hagyni a gyógyszerek szedését, hiszen ez például egy krónikus betegségben szenvedő kismama esetében nem kivitelezhető. Érdemes azonban ilyen esetben már a baba tervezésekor egyeztetni a kezelőorvosával, így közösen megtalálhatják azt az átmeneti készítményt, amely az anyának és a gyermeknek is megfelelő.” – teszi hozzá a doktornő. 

 

Mire kell odafigyelni az étrendkiegészítő kiválasztása során?

Hasonlóan, ahogy a gyógyszerek esetében, itt is oda kell figyelni az összetevőkre. Attól ugyanis, hogy egy étrendkiegészítő dobozán szerepel a „bio” felirat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy kismama számára is megfelelő. Érdemes körültekintőnek lenni és ebben az esetben is az orvossal együtt dönteni, ugyanis amíg néhány ilyen készítmény káros is lehet a magzatra nézve, addig a kifejezetten várandósoknak készült étrendkiegészítő viszont jótékony hatású lehet. A legjobb, ha a kismama úgy alakítja ki étkezését a várandósság alatt, hogy a szükséges vitaminokat és természetes alapanyagokat bejuttathassa a szervezetébe. Kifejezetten jó, ha a leendő anyuka magas vitamintartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt. Ám van néhány olyan tápanyag, amelyből csak étkezéssel nehezen bevihető a megfelelő mennyiség. Ilyen például a kalcium, a vas és a magnézium is. Ebben a kismama segítségére lehet az orvossal közösen kiválasztott étrendkiegészítő. 

 


 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok