MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Ki legyen bent a szülőszobában?

Férj, dúla, barátnő – ki legyen bent a szülőszobán? Nagy kérdés ez, pláne akkor, ha azt sem tudod, egyáltalán szeretnéd-e, ha valaki melletted lenne.

Május 24, 2020

Apás szülés vagy sem? Ki legyen benn veled a szülőszobán?

 

Noha manapság már csak szinte elvétve hallani olyan esetről, hogy a kismama egyedül megy a szülőszobára, azért még mindig létező jelenség. Van, aki azért dönt az egyedüllét mellett, mert azt szeretné, ha szerettei például nem látnák őt szenvedni, vagy, mert tényleg egyedül szeretne lenni. És bizony van olyan is, aki bár örülne, ha bekísérné őt valaki a szülőszobára, mégis úgy érzi, nincs egyetlen erre „alkalmas” ember sem a környezetében. Nem mindenki bírja ugyanis a kórházi közeget, a vért, azt pedig sokan végképp nem tudnák elképzelni, hogy esetleg órákig tehetetlenül nézzék szerettük fájdalmát.

 

Miben segíthet egy apa?
Valóban tehetetlen lenne ez, a vajúdástól a baba érkezéséig tartó, különleges időszak? Szülésen már részt vett apák egy része szerint egyáltalán nem. Sok férfi a szül(et)ést élete egyik legmeghatározóbb élményének tartja. Az apás szülésről nem egy nő nyilatkozik hasonlóan, hiszen a legtöbbüknek igenis megnyugtató volt a tudat, hogy ezekben az órákban olyan embert tudhattak maguk mellett, akitől különösen jól esik a simogatás, és aki elől nem kell elkendőzni sem a fájdalmat, sem a könnyeket. 
De miben segíthet az apa jelenléte?
•    Az apai segítségnyújtás a szülészeten sok nő számára leginkább a lelki segítségnyújtást jelenti – sokat számíthat az anyának egy érintés, egy simogatás vagy egy kedves mondat. 
•    A lelki mellett az apa fizikai jelenléte is fontos lehet – segíthet a kismamának egy pohár vízzel, egy szem szőlőcukorral, egy finom masszírozással vagy egy gyengéd homloktörléssel.
•    Bár teljesen helyénvalók, mégsem könnyű elviselni a nő esetleges, a fájdalmak, a szüléssel járó stressz és a félelmek miatti hangulatingadozásait a szülőszobán – az apára hárul ilyenkor az a feladat, hogy megtalálja az egyensúlyt a jelenlét és a háttérben való támogatás között.
•    A közös élmények tovább mélyíthetik a pár kapcsolatát – nemcsak a nő, hanem a férfi is részese lehet a „fizikai” szülővé válásnak, saját családja születésének.
 

Nem kötelező az apás szülés
Apás szülés vagy sem? – a legfontosabb, hogy ismerjétek meg a pároddal egymás szüléssel kapcsolatos gondolatait, vágyait, esetleges félelmeit, csak így tudjátok majd meghozni a számotokra legjobb döntést! És legfőképpen tartsátok szem előtt azt, hogy az apás szülés nem kötelező, csupán egy lehetőség! Előfordulhat, hogy a szülőszobán épp te vágysz majd magányra, de az is lehet, hogy a kedvesed mondja, inkább kint izgul értetek. Az is csak rajtatok múlik, abban egyeztek-e meg, hogy a vajúdást együtt csináljátok végig, a kitolási szakasz viszont „csak a tiéd” marad. 
 

Barátnő és dúla is lehet a kísérőd  
Ha a párod jelenléte nem jöhet szóba, mégis szeretnél valakit magad mellett tudni, érdemes elgondolkodnod a következő lehetőségeken.
•    Eszedbe jutott-e például, hogy az édesanyádat kéred meg arra, hogy kísérjen be a szülőszobára? Anyukád jelenléte és az a tudat, hogy legalább egyszer már neki is volt ilyenben része, biztosan megnyugtat majd. 
•    Van olyan kismama, aki a testvérét kéri meg, függetlenül attól, hogy ő nő vagy férfi. 
•    Ha csak a legjobb barátnődet tudnád elképzelni magad mellett a szülőszobán, kérd meg, hogy legyen veled! Neki nagy élmény, neked pedig óriási segítség lehet.
•    Manapság egyre több kismama fordul már a várandóssága alatt asszonytársi segítőhöz. A dúla nemcsak egy édesanya, hanem olyan empatikus képességgel rendelkező asszony is, aki gondoskodó, támaszt adó jelenlétet ad, biztatja, bátorítja a kismamát, és segíti, kiegészíti az anya és az orvosi csapat közötti kommunikációt is. Feladatai azonban nem érnek véget a szüléssel, a dúla a gyermekágyas időszak alatt is segítő kezet nyújt az anyának.

Rate this article