Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Amit a terhességi csíkok, striák ellen tehetsz

Amit a terhességi csíkok, striák ellen tehetsz

A várandósság alatt a kismamák is találkozhatnak striákkal, hiszen a bőr kollagénrostjai nem minden átalakulást vesznek akadály nélkül.

2021/03/02 16:58

A bőr csíkszerűen megszakadt kollagénrostjai látható nyomot hagynak a kismama domborodó hasán.

Nem véletlenül nevezik a striát terhességi csíknak is, ám tévhit, hogy csak a kismamáknak kellene számolnia vele – ugyanúgy kialakulhat fogyás, hízás, sőt, hirtelen növekedés miatt is.  De vajon van-e ellene gyógymód?

Mik a striák?


A kismama teste a várandósság hónapjaiban nagy változáson megy át, ezzel tökéletes biztonságot nyújtva a magzatnak. Noha a bőr az irharétegben található kollagénrostok miatt igencsak rugalmas érzékszervünk, nem minden átalakulást vesz akadály nélkül, sok kismamánál például a terhességet sem. Ha ugyanis ezek a keresztirányban futó kollagénrostok gyengék, csíkszerűen megszakadnak, látható nyomot hagyva a hason, a derék- és csípőtájékon vagy akár a combon és a mellen. 

Számít a genetika
A striák kialakulásának hátterében leginkább genetikai okokat sejtenek, vagyis azok a kismamák nagyobb valószínűséggel „szerezhetnek” terhességi csíkokat, akiknek a családjában is elfordult már. Ám jó tudni azt is, hogy a kötőszövet gyengeségében a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás is közrejátszhat. Szerencsére a striák nem jelentenek veszélyt az egészségre, jelenlétük csupán esztétikai szempontból zavaró. Miután a csíkok esetében a bőr nem a felső, legjobban regenerálódó rétegében sérül, aligha lehet eltüntetni, ám kialakulásuk ellen megpróbálhatunk tenni néhány házi praktikával. 
 

Íme, 5 praktika, amely segíthet!
1.    Nagyon fontos a bőr megfelelő hidratálása, hiszen ha az száraz, vízhiányos, akkor kevésbé rugalmas, így nem alkalmazkodik könnyen a test változásaihoz. Hallottál már a hidrolipidfilmről? Ez védi meg a túlzott vízvesztéstől a hámréteget, ám ha ez sérül, hamarabb kiszárad a bőrünk. Különféle kozmetikumokkal ugyan némileg kezelhető a probléma, ám a bőr egészségéhez a belső hidratálás is elengedhetetlen. Fogyassz hát legalább napi 2 liter vizet!


2.    Az E-vitaminban gazdag, valamint a kollagént és elasztint tartalmazó ápolók rendszeres alkalmazása is segíthet a bőröd rugalmasságának megtartásában. 


3.    Hívd segítségül a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat, amelyek megakadályozzák a sejtek vízvesztését! Jó választás lehet például az olíva-, a jojoba-, a lenmag- vagy szőlőmagolaj, de sok kismama a kakaóvajra is esküszik.


4.    A testsúlyváltozás a bőrödön is nyomot hagyhat, így a várandósságod alatt emiatt is fontos odafigyelned a kilóidra. Noha a terhesség alatti súlygyarapodás nem egyenlő a hízással, jó, ha tudod, mennyi számít egészséges mértékűnek. A várandósságod alatt is táplálkozz kiegyensúlyozottan és változatosan!


5.    Mozogj rendszeresen! Nem kell megerőltető sportra gondolnod, már akár a szabadban tett napi sétával és kismamatornával is elejét veheted a striák kialakulásának.  A rendszeres testmozgás ugyanis nem csak az izmokra hat, a bőrt is feszesebbé, ellenállóbbá teszi.

 

Halványíthatók a csíkok
Hasznos tudni, hogy a zavaró csíkokat a különböző készítményekkel teljesen eltüntetni nem, csupán halványítani lehet. Van azonban jó pár olyan speciális eljárás, amelyekkel a striák hatékonyan csökkenthetők. Létezik egy ún. mikrodermabráziós kezelés, amely során a felső rétegek „lecsiszolásával” serkentik a bőr megújulását. Népszerű bőrszépítési módszer még a testtekercselés és a mezoterápia mellett a lézeres kezelés is, amely annál eredményesebb, minél frissebbek a terhességi csíkok. Bármelyik eljárásban is gondolkodsz, mindenképp meg kell várnod a várandósságod és a szoptatás végét! 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!