MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Amit a terhességi csíkok, striák ellen tehetsz

0
0 Értékelések

A várandósság alatt a kismamák is találkozhatnak striákkal, hiszen a bőr kollagénrostjai nem minden átalakulást vesznek akadály nélkül.

Jún. 12, 2023

Nem véletlenül nevezik a striát terhességi csíknak is, ám tévhit, hogy csak a kismamáknak kellene számolnia vele – ugyanúgy kialakulhat fogyás, hízás, sőt, hirtelen növekedés miatt is.  De vajon van-e ellene gyógymód?

Mik a striák?


A kismama teste a várandósság hónapjaiban nagy változáson megy át, ezzel tökéletes biztonságot nyújtva a magzatnak. Noha a bőr az irharétegben található kollagénrostok miatt igencsak rugalmas érzékszervünk, nem minden átalakulást vesz akadály nélkül, sok kismamánál például a terhességet sem. Ha ugyanis ezek a keresztirányban futó kollagénrostok gyengék, csíkszerűen megszakadnak, látható nyomot hagyva a hason, a derék- és csípőtájékon vagy akár a combon és a mellen. 

Számít a genetika
A striák kialakulásának hátterében leginkább genetikai okokat sejtenek, vagyis azok a kismamák nagyobb valószínűséggel „szerezhetnek” terhességi csíkokat, akiknek a családjában is elfordult már. Ám jó tudni azt is, hogy a kötőszövet gyengeségében a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás is közrejátszhat. Szerencsére a striák nem jelentenek veszélyt az egészségre, jelenlétük csupán esztétikai szempontból zavaró. Miután a csíkok esetében a bőr nem a felső, legjobban regenerálódó rétegében sérül, aligha lehet eltüntetni, ám kialakulásuk ellen megpróbálhatunk tenni néhány házi praktikával. 
 

Íme, 5 praktika, amely segíthet!
1.    Nagyon fontos a bőr megfelelő hidratálása, hiszen ha az száraz, vízhiányos, akkor kevésbé rugalmas, így nem alkalmazkodik könnyen a test változásaihoz. Hallottál már a hidrolipidfilmről? Ez védi meg a túlzott vízvesztéstől a hámréteget, ám ha ez sérül, hamarabb kiszárad a bőrünk. Különféle kozmetikumokkal ugyan némileg kezelhető a probléma, ám a bőr egészségéhez a belső hidratálás is elengedhetetlen. Fogyassz hát legalább napi 2 liter vizet!


2.    Az E-vitaminban gazdag, valamint a kollagént és elasztint tartalmazó ápolók rendszeres alkalmazása is segíthet a bőröd rugalmasságának megtartásában. 


3.    Hívd segítségül a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat, amelyek megakadályozzák a sejtek vízvesztését! Jó választás lehet például az olíva-, a jojoba-, a lenmag- vagy szőlőmagolaj, de sok kismama a kakaóvajra is esküszik.


4.    A testsúlyváltozás a bőrödön is nyomot hagyhat, így a várandósságod alatt emiatt is fontos odafigyelned a kilóidra. Noha a terhesség alatti súlygyarapodás nem egyenlő a hízással, jó, ha tudod, mennyi számít egészséges mértékűnek. A várandósságod alatt is táplálkozz kiegyensúlyozottan és változatosan!


5.    Mozogj rendszeresen! Nem kell megerőltető sportra gondolnod, már akár a szabadban tett napi sétával és kismamatornával is elejét veheted a striák kialakulásának.  A rendszeres testmozgás ugyanis nem csak az izmokra hat, a bőrt is feszesebbé, ellenállóbbá teszi.

 

Halványíthatók a csíkok
Hasznos tudni, hogy a zavaró csíkokat a különböző készítményekkel teljesen eltüntetni nem, csupán halványítani lehet. Van azonban jó pár olyan speciális eljárás, amelyekkel a striák hatékonyan csökkenthetők. Létezik egy ún. mikrodermabráziós kezelés, amely során a felső rétegek „lecsiszolásával” serkentik a bőr megújulását. Népszerű bőrszépítési módszer még a testtekercselés és a mezoterápia mellett a lézeres kezelés is, amely annál eredményesebb, minél frissebbek a terhességi csíkok. Bármelyik eljárásban is gondolkodsz, mindenképp meg kell várnod a várandósságod és a szoptatás végét! 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok