Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Így zajlik a cukorterheléses vizsgálat

Így zajlik a cukorterheléses vizsgálat

A várandósság alatt fontos tudni, hogy a kismama szervezete hogyan használja fel a glükózt és fennál-e a terhességi cukorbetegség kialakulásának veszélye. 

2020/03/20 13:37

A cukorterheléses vizsgálat avárandósság huszonnegyedik és huszonnyolcadik hete között esedékes, mellyel kiszűrhető a terhességi cukorbetegség. Fontos, hogy a megfelelő eredmény érdekében minden előírást pontosan betartson a kismama, így érdemes már előtte tájékozódni arról, mi is történik egy ilyen mérés során.

Hogyan szűrhető ki a terhességi cukorbetegség? 


A vizsgálatot rendszerint a második trimeszter utolsó heteiben végzik el, ám amennyiben az orvos indokoltnak tartja, hamarabb is adhat beutalót. Ilyen eset például az, ha a kismama családjában korábban előfordult már cukorbetegség. A mérést minden esetben éhgyomorra végzik el a reggeli órákban. Ez azt jelenti, hogy legalább nyolc órával a vizsgálat időpontja előtt már nem szabad ételt fogyasztani a kismamának, de reggelire még a kávé és a tea is tilos, hiszen ez mind befolyásolja a vizsgálat során kapott értéket. A helyszínen először minden esetben megmérik az aktuális vércukor szintet, majd a kismama 2-3 dl édes cukorszirupot kap, amelyet meg kell innia. Ha szeretne, egy kis citromot facsarhat bele, hogy ne legyen annyira édes a folyadék, melyet 3-4 perc alatt mindenképpen el kell fogyasztani. Két órán keresztül kell ezután várakozni, majd újra elvégzik a vércukor mérést. Fontos, hogy a 120 perc alatt a kismama végig nyugalmi állapotban, kényelmesen üljön, ne mozogjon és továbbra se fogyasszon semmit. Így mutatja majd az eredmény a kismama szervezetének pontos glükózfelhasználását. 


Mire kell odafigyelni a vizsgálat előtt?
A vizsgálatot a területileg illetékes laboratóriumban vagy egészségügyi központban végzik, oda a beutalót a nőgyógyász vagy a háziorvos adja. Érdemes előzetes tájékozódni arról, hogy a glükózt a helyszínen biztosítják, vagy a kismamának kell előre beszereznie a patikában. Ahogy fentebb is említettük, érdemes egy darab citromot magával vinni a vizsgálatra a leendő anyukának, így kevésbé lesz édes a szirup.


Milyen a megfelelő eredmény?
Természetesen ott a helyszínen mindent elmondanak a kismamának az eredményről. A megfelelő érték rendszerint 7,8 mmol/l alatt van, vagyis ebben az esetben nem áll fenn a terhességi cukorbetegség esélye. Amennyiben az érték magasabb, nem szabad megijedni, ugyanis egy dietetikus ebben az esetben is segít egy olyan étrend kialakításában, amely a vércukorszintet a baba születéséig a megfelelő értékek között tartja.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!