Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Így zajlik a cukorterheléses vizsgálat

Így zajlik a cukorterheléses vizsgálat

A várandósság alatt fontos tudni, hogy a kismama szervezete hogyan használja fel a glükózt és fennál-e a terhességi cukorbetegség kialakulásának veszélye. 

2018/03/20 13:37

A cukorterheléses vizsgálat avárandósság huszonnegyedik és huszonnyolcadik hete között esedékes, mellyel kiszűrhető a terhességi cukorbetegség. Fontos, hogy a megfelelő eredmény érdekében minden előírást pontosan betartson a kismama, így érdemes már előtte tájékozódni arról, mi is történik egy ilyen mérés során.

Hogy zajlik a vizsgálat?
A vizsgálatot rendszerint a második trimeszter utolsó heteiben végzik el, ám amennyiben az orvos indokoltnak tartja, hamarabb is adhat beutalót. Ilyen eset például az, ha a kismama családjában korábban előfordult már cukorbetegség. A mérést minden esetben éhgyomorra végzik el a reggeli órákban. Ez azt jelenti, hogy legalább nyolc órával a vizsgálat időpontja előtt már nem szabad ételt fogyasztani a kismamának, de reggelire még a kávé és a tea is tilos, hiszen ez mind befolyásolja a vizsgálat során kapott értéket. A helyszínen először minden esetben megmérik az aktuális vércukor szintet, majd a kismama 2-3 dl édes cukorszirupot kap, amelyet meg kell innia. Ha szeretne, egy kis citromot facsarhat bele, hogy ne legyen annyira édes a folyadék, melyet 3-4 perc alatt mindenképpen el kell fogyasztani. Két órán keresztül kell ezután várakozni, majd újra elvégzik a vércukor mérést. Fontos, hogy a 120 perc alatt a kismama végig nyugalmi állapotban, kényelmesen üljön, ne mozogjon és továbbra se fogyasszon semmit. Így mutatja majd az eredmény a kismama szervezetének pontos glükózfelhasználását. 


Mire kell odafigyelni a vizsgálat előtt?
A vizsgálatot a területileg illetékes laboratóriumban vagy egészségügyi központban végzik, oda a beutalót a nőgyógyász vagy a háziorvos adja. Érdemes előzetes tájékozódni arról, hogy a glükózt a helyszínen biztosítják, vagy a kismamának kell előre beszereznie a patikában. Ahogy fentebb is említettük, érdemes egy darab citromot magával vinni a vizsgálatra a leendő anyukának, így kevésbé lesz édes a szirup.


Milyen a megfelelő eredmény?
Természetesen ott a helyszínen mindent elmondanak a kismamának az eredményről. A megfelelő érték rendszerint 7,8 mmol/l alatt van, vagyis ebben az esetben nem áll fenn a terhességi cukorbetegség esélye. Amennyiben az érték magasabb, nem szabad megijedni, ugyanis egy dietetikus ebben az esetben is segít egy olyan étrend kialakításában, amely a vércukorszintet a baba születéséig a megfelelő értékek között tartja.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.