MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

CTG és NST vizsgálat - mik ezek?

0
0 Értékelések

A CTG vizsgálat és NST vizsgálat a magzati szívműködés és méhösszehúzódások megfigyelésére szolgál, melyet a terhesség utolsó heteiben végeznek.

Már. 20, 2018

Mi a különbség a CTG vizsgálat és az NST vizsgálat között?


E vizsgálatok során a magzat szívműködését, a méhösszehúzódások erősségét és azok ritmusát mérik meg a szakemberek. Tulajdonképpen az NST a CTG része. A CTG (kardiotokográfia) vizsgálat során a leendő édesanya feladata, hogy egy gomb megnyomásával jelezze, amikor érzi a magzat mozgását a vizsgálat alatt. Ha ez nyugalmi állapotban (fekve vagy ülve) történik, ezt nevezzük NST-nek, ami a nonstressz – teszt rövidítése. A két adatot összevetve így még pontosabb képet kap majd az orvos a magzatról.


Hogy zajlanak a vizsgálatok?
A vizsgálat egy mechanikus nyomásérzékelő fejjel történik. Az adatokat ez az ultrahangos fej továbbítja a CTG vizsgálatot végző készülékbe. A kismama feladata annyi, hogy kényelmesen leül egy székbe, hiszen ez a vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel és fájdalommal nem jár. A gép körülbelül húsz perc alatt végzi el a méréseket, melynek eredményét két görbén ábrázolja. A vizsgálat célja az, hogy az orvos és a kismama is megbizonyosodhasson arról, hogy a baba egészséges és megfelelő mennyiségű oxigénhez jut az anyaméhben.


Milyen értékek láthatók a vizsgálat alatt?
A magzat szívműködésszámának átlagértéke körülbelül 120 – 160/perc. Mikor mozog, a szívműködés fokozódik, ám ha esetleg ez nem történik meg, az azt jelzi, hogy a magzat valami miatt nem jut elegendő oxigénhez. A vizsgálatnál kapott felső görbén a magzat szívverése látható, míg az alsón a méhtevékenység. Ahogy közeledik a szülés, egyre több kiugró rész látható az értékek között, melyek a méhösszehúzódást jelzik. 


Mikor szükséges elvégezni ezeket a vizsgálatokat?
Ezt minden esetben az orvos dönti el, ám normál esetben a terhesség harmincnyolcadik hetétől végzik a méréseket heti egy alkalommal. Nem kell megijedni akkor sem, ha az orvos gyakrabban rendeli el a vizsgálatok elvégzését, veszélyeztetett terhesség vagy ikerterhesség alatt ez előfordul a baba biztonsága érdekében. A gyermek túlhordása esetén akár egy – két naponta is szükséges a CTG elvégzése, aggodalomra azonban ez sem adhat okot a kismamának.

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok