Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
CTG és NST vizsgálat - mik ezek?

CTG és NST vizsgálat - mik ezek?

Mindkét vizsgálat a magzati szívműködés és méhösszehúzódások megfigyelésére szolgál, melyet a terhesség utolsó heteiben végeznek.

2018/03/20 18:05

Minden kismama szeretné tudni, hogy minden rendben van-e a gyermekével. Különösen felerősödik ez az érzés a terhesség utolsó heteiben. Biztos jól érzi magát odabenn? Elég levegőt kap? Nincs valami baja? A CTG és az NST vizsgálatok segítségével a kismama folyamatosan tudni fogja, hogy érzi magát a magzat és orvosi felügyelet mellett nyomon követheti utolsó heteit az anyaméhben.

Mi a különbség a CTG és az NST között?
E vizsgálatok során a magzat szívműködését, a méhösszehúzódások erősségét és azok ritmusát mérik meg a szakemberek. Tulajdonképpen az NST a CTG része. A CTG (kardiotokográfia) vizsgálat során a leendő édesanya feladata, hogy egy gomb megnyomásával jelezze, amikor érzi a magzat mozgását a vizsgálat alatt. Ha ez nyugalmi állapotban (fekve vagy ülve) történik, ezt nevezzük NST-nek, ami a nonstressz – teszt rövidítése. A két adatot összevetve így még pontosabb képet kap majd az orvos a magzatról.


Hogy zajlanak a vizsgálatok?
A vizsgálat egy mechanikus nyomásérzékelő fejjel történik. Az adatokat ez az ultrahangos fej továbbítja a CTG vizsgálatot végző készülékbe. A kismama feladata annyi, hogy kényelmesen leül egy székbe, hiszen ez a vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel és fájdalommal nem jár. A gép körülbelül húsz perc alatt végzi el a méréseket, melynek eredményét két görbén ábrázolja. A vizsgálat célja az, hogy az orvos és a kismama is megbizonyosodhasson arról, hogy a baba egészséges és megfelelő mennyiségű oxigénhez jut az anyaméhben.


Milyen értékek láthatók a vizsgálat alatt?
A magzat szívműködésszámának átlagértéke körülbelül 120 – 160/perc. Mikor mozog, a szívműködés fokozódik, ám ha esetleg ez nem történik meg, az azt jelzi, hogy a magzat valami miatt nem jut elegendő oxigénhez. A vizsgálatnál kapott felső görbén a magzat szívverése látható, míg az alsón a méhtevékenység. Ahogy közeledik a szülés, egyre több kiugró rész látható az értékek között, melyek a méhösszehúzódást jelzik. 


Mikor szükséges elvégezni ezeket a vizsgálatokat?
Ezt minden esetben az orvos dönti el, ám normál esetben a terhesség harmincnyolcadik hetétől végzik a méréseket heti egy alkalommal. Nem kell megijedni akkor sem, ha az orvos gyakrabban rendeli el a vizsgálatok elvégzését, veszélyeztetett terhesség vagy ikerterhesség alatt ez előfordul a baba biztonsága érdekében. A gyermek túlhordása esetén akár egy – két naponta is szükséges a CTG elvégzése, aggodalomra azonban ez sem adhat okot a kismamának.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.