Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
CTG és NST vizsgálat - mik ezek?

CTG és NST vizsgálat - mik ezek?

A CTG vizsgálat és NST vizsgálat a magzati szívműködés és méhösszehúzódások megfigyelésére szolgál, melyet a terhesség utolsó heteiben végeznek.

2018/03/20 18:05

Minden kismama szeretné tudni, hogy minden rendben van-e a gyermekével. Különösen felerősödik ez az érzés a terhesség utolsó heteiben. Biztos jól érzi magát odabenn? Elég levegőt kap? Nincs valami baja? A CTG és az NST vizsgálatok segítségével a kismama folyamatosan tudni fogja, hogy érzi magát a magzat és orvosi felügyelet mellett nyomon követheti utolsó heteit az anyaméhben.

Mi a különbség a CTG vizsgálat és az NST vizsgálat között?


E vizsgálatok során a magzat szívműködését, a méhösszehúzódások erősségét és azok ritmusát mérik meg a szakemberek. Tulajdonképpen az NST a CTG része. A CTG (kardiotokográfia) vizsgálat során a leendő édesanya feladata, hogy egy gomb megnyomásával jelezze, amikor érzi a magzat mozgását a vizsgálat alatt. Ha ez nyugalmi állapotban (fekve vagy ülve) történik, ezt nevezzük NST-nek, ami a nonstressz – teszt rövidítése. A két adatot összevetve így még pontosabb képet kap majd az orvos a magzatról.


Hogy zajlanak a vizsgálatok?
A vizsgálat egy mechanikus nyomásérzékelő fejjel történik. Az adatokat ez az ultrahangos fej továbbítja a CTG vizsgálatot végző készülékbe. A kismama feladata annyi, hogy kényelmesen leül egy székbe, hiszen ez a vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel és fájdalommal nem jár. A gép körülbelül húsz perc alatt végzi el a méréseket, melynek eredményét két görbén ábrázolja. A vizsgálat célja az, hogy az orvos és a kismama is megbizonyosodhasson arról, hogy a baba egészséges és megfelelő mennyiségű oxigénhez jut az anyaméhben.


Milyen értékek láthatók a vizsgálat alatt?
A magzat szívműködésszámának átlagértéke körülbelül 120 – 160/perc. Mikor mozog, a szívműködés fokozódik, ám ha esetleg ez nem történik meg, az azt jelzi, hogy a magzat valami miatt nem jut elegendő oxigénhez. A vizsgálatnál kapott felső görbén a magzat szívverése látható, míg az alsón a méhtevékenység. Ahogy közeledik a szülés, egyre több kiugró rész látható az értékek között, melyek a méhösszehúzódást jelzik. 


Mikor szükséges elvégezni ezeket a vizsgálatokat?
Ezt minden esetben az orvos dönti el, ám normál esetben a terhesség harmincnyolcadik hetétől végzik a méréseket heti egy alkalommal. Nem kell megijedni akkor sem, ha az orvos gyakrabban rendeli el a vizsgálatok elvégzését, veszélyeztetett terhesség vagy ikerterhesség alatt ez előfordul a baba biztonsága érdekében. A gyermek túlhordása esetén akár egy – két naponta is szükséges a CTG elvégzése, aggodalomra azonban ez sem adhat okot a kismamának.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!