Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása az anyatejes táplálásról

A Nestlé – a WHO javaslatával teljes egyetértésben – támogatja a kizárólagos szoptatás fenntartását a baba 6 hónapos koráig, illetve a hozzátáplálás megkezdését a szoptatás fenntartása mellett, a gyermekorvos vagy más egészségügyi szakember tanácsának megfelelően.​

2016/09/26 14:57

Miért a szoptatás a legjobb a babának?

Az anyatej a baba számára a legtökéletesebb táplálék: kifogástalan minőségben tartalmazza a babának szükséges tápanyagokat, fehérjéket, lipideket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mindezek a baba egészséges növekedéshez szükségesek, a mennyiségüket az anyatej pedig éppen olyan ideális mértékben tartalmazza, ahogy az a baba aktuális korában pontosan szükséges. Igen, jól érted – az anyatej igazodik a baba igényeihez, tehát más és más arányokban tartalmazza a tápanyagokat az újszülött számára vagy 6 hónapos korban.

Nem lényegtelen az sem, hogy az anyatej „tálalása” egyszerűen tökéletes a babának: higiénikus, mindig rendelkezésre áll, nem kerül pénzbe, és ami a legfontosabb: csodálatos érzelmi kapocs közted és a baba között, olyan felejthetetlen élmény, ami örök emlékké válik. Minősége sohasem romlik, az idő előrehaladtával sem: ha gyermeked igényli, akár egy éves kora után is szoptasd bátran, a tejed továbbra is ugyanolyan értékes tápanyagokat tartalmaz a számára. Teljesen természetes viselkedés gyermeked részéről az is, ha beteg, vagy fél, akkor vágyik a szoptatásra akkor is, ha egyébként már többségében szilárd ételt eszik - amellett, hogy egészséges és erősíti az immunrendszerét, erős biztonságérzetet is nyújt babádnak. 

 

A szoptatás sikerességéhez nagyon fontos, hogy az édesanyák minden információt megkapjanak arról, hogyan kell anyatejjel táplálni a babát – fontos a helyes szoptatási technika elsajátítása vagy a tejtermelés serkentését elősegítő életmód és táplálkozás. Azt is tudnod kell, hogy az üveges bébiételek vagy más élelmiszerek és italok bevezetése negatív hatással lehet a szoptatásra –mint ahogy az is, ha a szoptatást ideiglenesen megszakítod vagy csökkented. 

Itt a Nestlé baba oldalon rengeteg hasznos tudnivalót gyűjtöttünk össze neked a szoptatással kapcsolatban – cikkeinkben részletesen beszámolunk az anyatej összes titkáról, a legújabb kutatások eredményeiről, a szoptatás számos előnyéről, a legjobb szoptatási pozíciókról, és sok-sok jó tanácsot adunk az anyatej mennyiségének növeléséhez.

 

Előfordulhat viszont, hogy valamilyen oknál fogva nem tudod szoptatni a babádat megfelelő mértékben – ha így történik, akkor kiegészítő táplálásra van szüksége. Ekkor is fontos tisztában lenned a tápszerrel kapcsolatos tudnivalókkal: milyen arányban kell elkészíteni a baba számára, melyik korban milyen típusú tápszert fogyaszthat, és ugyanennyire fontosak a higiéniai körülmények is: a sterilizált cumisüveg és a forralt víz használata. Ezzel kapcsolatban is számos hasznos útmutatást adunk itt a Nestlé baba oldalain – nézz körül, biztosan megtalálod a válaszokat minden kérdésedre!

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

5

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.