MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Milyen magzati diagnosztikai tesztek léteznek?

0
0 Értékelések

Miért érdemes elvégeztetni azokat a terhességi szűrővizsgálatokat, melyek nem kötelezőek?

Júl. 28, 2023

Fiú vagy lány? Egészséges? Megfelelően fejlődik a szíve? Megállapítható Down – szindróma? Rendben van a gerince? Ezekre és számos hasonló kérdésre kaphatunk választ a várandósság alatt elvégezhető diagnosztikai teszteken. Magyarországon a gyermekek körülbelül 3-4%-a jön a világra valamilyen enyhébb vagy komolyabb születési rendellenességgel. Ezek a vizsgálatok arra hivatottak, hogy időben kiszűrjék ezeket a problémákat és a baj időben való felismerésével kiküszöbölhessük a szövődmények kialakulását. 


Mit képesek pontosan megállapítani ezek a terhességi szűrővizsgálatok?


Mindegyik teszt más elv alapján működik, így minden vizsgálat másra képes rávilágítani. Fontos, hogy egyik teszt sem tud 100%-os eredményt produkálni, azt viszont biztosan megmutatják, ha a születendő gyermeknek hajlama van valamilyen rendellenességre. A vizsgálatok nagy részét nem fedezi a társadalombiztosítás, így külön kell értük fizetni. Annak ellenére azonban, hogy nem mindegyik szűrés elvégzése kötelező, ajánlott alávetni magukat a kismamáknak, kifejezetten akkor, ha a jövendőbeli édesanya már elmúlt 37 éves. Ebben a korban ugyanis már nagyobb az esélye a rendellenességek kialakulásának. Főleg a 11. és 16. hét között érdemes megcsináltatni a teszteket, ám mindenképpen érdemes előtte konzultálni a választott nőgyógyásszal. 


Milyen terhességi szűrővizsgálatok léteznek?


Ultrahang


A terhesség alatt három kötelező ultrahangon kell részt vennie a kismamának. Az első alkalommal, a 12. héten megtörténik a nyaki redő mérése, amellyel a Down – szindrómát szűrik. A folyadék felhalmozódása ugyanis rendellenesség esetén a magzat tartótáji részén gyűlik össze, így ezt mindenképpen ellenőriztetni szükséges. A második vizsgálatra a 20. hét környékén érdemes sort keríteni, mely során egy teljes genetika vizsgálat történik. Ellenőrzik a baba testrészeit, a fejlődés ütemét, a szervek, az agy és a gerinc épségét. A harmadik kötelező ultrahang a 30- 32. héten esedékes, mikor is a magzatvíz és a lepény mellett a fejlődést ellenőrzik és a pici súlyát is megbecsülik.

Vérképvizsgálat

Az első trimeszterben szintén kötelező a teljes vérképvizsgálat, mely során ellenőrzik a vérszegénységet, valamint meghatározzák a vércsoportot és megnézik, van-e esetleg bármilyen összeférhetetlenség a magzattal szemben.

Fogorvosi vizsgálat

Legalább egyszer kötelező ellátogatni a fogorvoshoz. Bár mindenkinél másképp alakul, sokaknál elkezdenek romlani a fogak a várandósság alatt. Mivel ez gyulladást okozhat a szervezetben, mindenképpen elejét kell venni a dolognak. 

Kombinált és integrált tesztek

Az integrált tesztek esetében a 12. héten ultrahangos vizsgálatot végeznek, valamint vért vesznek, melyek közül az utóbbit a 15. és 16. héten megismétlik, így vizsgálják a magzat fejlődését. A kombinált vizsgálatok lényege pedig, hogy a 11. és 14. hét között ultrahang és vérvizsgálat segítségével mérik fel a kockázatokat. Azért praktikusak ezek a vizsgálatok, mert több héten keresztül figyelemmel kísérik a gyermek fejlődését az anyaméhben, így bizonyosságot szerezhetünk a magzat egészségéről.

Prenatális/szülés előtti, nem invazív tesztek

A prenatális/szülés előtti, nem invazív tesztekről azt érdemes tudni, hogy ezeket tartják a legmegbízhatóbb szűrővizsgálatoknak, a pontosság ebben az esetben meghaladja a 99%-ot. Az invazív vizsgálatok tű segítségével zajlanak, ami elsőre igen ijesztőnek tűnik, ám szinte teljesen kockázatmentes. A teszt során a magzatvízből vesznek mintát, miközben ultrahang segítségével figyelik a tű útját. Ha a korábbi vizsgálatok bármilyen elváltozást vagy rendellenességet mutattak, mindenképpen érdemes megcsináltatni ezt a tesztet is. 

Miért érdemes elvégeztetni ezeket a teszteket?

A kismama ugyan a szíve alatt hordja a gyermekét, mégsem lehet teljesen biztos abban, hogy megfelelő ütemben, rendellenességek nélkül fejlődik a magzat. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy megnyugtatóak, fontosak is, hiszen időben felismerve az esetleges problémákat, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egészséges gyermeknek adjunk életet a kilencedik hónap végén. Egy megfelelő nőgyógyász segítségével jobban megismerhetőek ezek a vizsgálatok, majd orvos és páciens közösen dönthet arról, a kötelezőek mellett melyeket érdemes még pluszban elvégeztetni az adott terhesség során. Hosszúnak tűnhet ugyan, amíg a tesztek eredményére várnak az ifjú szülők, ám az utána következő megnyugvás garantálja, hogy a baba már az anyaméhben is kiegyensúlyozottan fejlődhet. 

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok