Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Milyen magzati diagnosztikai tesztek léteznek?

Milyen magzati diagnosztikai tesztek léteznek?

Miért érdemes elvégeztetni azokat a terhességi szűrővizsgálatokat, melyek nem kötelezőek?

2020/12/11 08:04

Várandósság alatt számos diagnosztikai teszten kell részt vennie a kismamának a születendő gyermek érdekében. Sok ebből nem kötelező, mégis erősen ajánlott.

Fiú vagy lány? Egészséges? Megfelelően fejlődik a szíve? Megállapítható Down – szindróma? Rendben van a gerince? Ezekre és számos hasonló kérdésre kaphatunk választ a várandósság alatt elvégezhető diagnosztikai teszteken. Magyarországon a gyermekek körülbelül 3-4%-a jön a világra valamilyen enyhébb vagy komolyabb születési rendellenességgel. Ezek a vizsgálatok arra hivatottak, hogy időben kiszűrjék ezeket a problémákat és a baj időben való felismerésével kiküszöbölhessük a szövődmények kialakulását. 


Mit képesek pontosan megállapítani ezek a terhességi szűrővizsgálatok?


Mindegyik teszt más elv alapján működik, így minden vizsgálat másra képes rávilágítani. Fontos, hogy egyik teszt sem tud 100%-os eredményt produkálni, azt viszont biztosan megmutatják, ha a születendő gyermeknek hajlama van valamilyen rendellenességre. A vizsgálatok nagy részét nem fedezi a társadalombiztosítás, így külön kell értük fizetni. Annak ellenére azonban, hogy nem mindegyik szűrés elvégzése kötelező, ajánlott alávetni magukat a kismamáknak, kifejezetten akkor, ha a jövendőbeli édesanya már elmúlt 37 éves. Ebben a korban ugyanis már nagyobb az esélye a rendellenességek kialakulásának. Főleg a 11. és 16. hét között érdemes megcsináltatni a teszteket, ám mindenképpen érdemes előtte konzultálni a választott nőgyógyásszal. 


Milyen terhességi szűrővizsgálatok léteznek?


Ultrahang


A terhesség alatt három kötelező ultrahangon kell részt vennie a kismamának. Az első alkalommal, a 12. héten megtörténik a nyaki redő mérése, amellyel a Down – szindrómát szűrik. A folyadék felhalmozódása ugyanis rendellenesség esetén a magzat tartótáji részén gyűlik össze, így ezt mindenképpen ellenőriztetni szükséges. A második vizsgálatra a 20. hét környékén érdemes sort keríteni, mely során egy teljes genetika vizsgálat történik. Ellenőrzik a baba testrészeit, a fejlődés ütemét, a szervek, az agy és a gerinc épségét. A harmadik kötelező ultrahang a 30- 32. héten esedékes, mikor is a magzatvíz és a lepény mellett a fejlődést ellenőrzik és a pici súlyát is megbecsülik.

Vérképvizsgálat

Az első trimeszterben szintén kötelező a teljes vérképvizsgálat, mely során ellenőrzik a vérszegénységet, valamint meghatározzák a vércsoportot és megnézik, van-e esetleg bármilyen összeférhetetlenség a magzattal szemben.

Fogorvosi vizsgálat

Legalább egyszer kötelező ellátogatni a fogorvoshoz. Bár mindenkinél másképp alakul, sokaknál elkezdenek romlani a fogak a várandósság alatt. Mivel ez gyulladást okozhat a szervezetben, mindenképpen elejét kell venni a dolognak. 

Kombinált és integrált tesztek

Az integrált tesztek esetében a 12. héten ultrahangos vizsgálatot végeznek, valamint vért vesznek, melyek közül az utóbbit a 15. és 16. héten megismétlik, így vizsgálják a magzat fejlődését. A kombinált vizsgálatok lényege pedig, hogy a 11. és 14. hét között ultrahang és vérvizsgálat segítségével mérik fel a kockázatokat. Azért praktikusak ezek a vizsgálatok, mert több héten keresztül figyelemmel kísérik a gyermek fejlődését az anyaméhben, így bizonyosságot szerezhetünk a magzat egészségéről.

Prenatális/szülés előtti, nem invazív tesztek

A prenatális/szülés előtti, nem invazív tesztekről azt érdemes tudni, hogy ezeket tartják a legmegbízhatóbb szűrővizsgálatoknak, a pontosság ebben az esetben meghaladja a 99%-ot. Az invazív vizsgálatok tű segítségével zajlanak, ami elsőre igen ijesztőnek tűnik, ám szinte teljesen kockázatmentes. A teszt során a magzatvízből vesznek mintát, miközben ultrahang segítségével figyelik a tű útját. Ha a korábbi vizsgálatok bármilyen elváltozást vagy rendellenességet mutattak, mindenképpen érdemes megcsináltatni ezt a tesztet is. 

Miért érdemes elvégeztetni ezeket a teszteket?

A kismama ugyan a szíve alatt hordja a gyermekét, mégsem lehet teljesen biztos abban, hogy megfelelő ütemben, rendellenességek nélkül fejlődik a magzat. Ezek a vizsgálatok amellett, hogy megnyugtatóak, fontosak is, hiszen időben felismerve az esetleges problémákat, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egészséges gyermeknek adjunk életet a kilencedik hónap végén. Egy megfelelő nőgyógyász segítségével jobban megismerhetőek ezek a vizsgálatok, majd orvos és páciens közösen dönthet arról, a kötelezőek mellett melyeket érdemes még pluszban elvégeztetni az adott terhesség során. Hosszúnak tűnhet ugyan, amíg a tesztek eredményére várnak az ifjú szülők, ám az utána következő megnyugvás garantálja, hogy a baba már az anyaméhben is kiegyensúlyozottan fejlődhet. 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!