MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Szépségápolás a várandósság alatt

5
5/5 1 Értékelések

Sok kismama felteszi a kérdést a várandósság időszakában, hogy vajon engedélyezett-e a szolárium használata, a hajfestés, a műköröm vagy a henna. Tudd meg cikkünkből!
 

Ápr. 4, 2020

A kismama és a kozmetikai szerek használata várandósság alatt

 

A hormonháztartásban végbemenő változások miatt a kismama tapasztalja majd, hogy megváltozik a bőre. Zsírosabbá válhat, így nem ritka a pattanások és a mitesszerek megjelenése sem, ám érdemes ezek kezelését nem egyedül végezni, hanem szakemberre bízni. Egy kozmetikus, ha tudja, hogy kismama érkezett hozzá, a megfelelő készítményeket használja majd a kezeléshez. A mindennapi bőrápoláshoz is érdemes természetes, növényi alapú kozmetikumokat használni, nyugodtan kérd ki erről a kozmetikusod tanácsát is, ő biztosan tud majd ajánlani a bőrödnek megfelelő, mesterséges anyagokat nem tartalmazó krémeket. 

 

Hajfesték használata a terhesség alatt

A várandósság alatt a bőrrel együtt a haj is hajlamosabbá válik a zsírosodásra, így gyakrabban kell majd megmosnod. Mivel sampon és a balzsam sokszor találkozik majd a bőröddel, érdemes növényi alapanyagú termékekre váltani, így ugyanis nem szívódik fel káros anyag a pórusaidon keresztül.
Fontos tudni, hogy a várandósság első harmadában kifejezetten nem ajánlott a hajfesték vagy a dauervíz használata, hiszen nem megfelelő anyagok kerülhetnek a véráramba. A terhesség alatt végbemenő hormonváltozások miatt a haj is megváltozhat, előfordulhat például, hogy ugyanaz a hajfesték ebben az időszakban más árnyalatot ad, így nem is érdemes vele kísérletezni. Ha mindenképpen muszáj hajfestéket használni a kismamának például az ősz hajszálak elfedésére, a természetes alapú készítmények mellett érdemes dönteni. Ezek a festékek nem tartalmaznak kemikáliákat, növényi alapúak és nincs bennük hidrogén – peroxid. A legtöbb ilyen festék hennát, indigót, dióhéjat és tölgyfakérget tartalmaz. Természetesen emiatt kevésbé tartósak és nem lehet velük drasztikus változásokat elérni, például nem lehet barnából szőke hajat varázsolni, viszont tökéletesen fedik az ősz hajszálakat és néhány árnyalatot tudnak változtatni a haj színén. A dauert pedig érdemes erre az időszakra hajcsavarókra vagy hajsütő vasra cserélni. Tapasztalni fogod majd, hogy a hajad a természetes alapanyagú kozmetikumoknak köszönhetően sokkal kevésbé fog töredezni és egészségesebb is lesz. Emiatt sok kismama a szülést követően sem vált vissza a korábban használt samponra és hajfestékre. 

 

Henna használata a terhesség alatt

Ha nagy rajongója vagy a testfestésnek, a jó hír az, hogy a hennáról nem kell lemondanod. A kizárólag természetes anyagokat tartalmazó henna készítmények a bőrre kenve vöröses árnyalatot adnak. Ezek használatával – ahogy a növényi alapú hajfestékek esetében – nincs probléma, hiszen nem szívódik fel káros anyag a bőrön keresztül. 

 

Műköröm a terhesség alatt

A műköröm használata egészen a szülésig nem javasolt. A terhesség ideje alatt az oka, hogy a kismama sok vegyszert és szálló port lélegezhet be a felhelyezés alatt, nem beszélve azokról az anyagokról, melyek a körmön keresztül szívódnak fel a szervezetbe. Annak, hogy szülés közben sem javasolt, az oka, hogy vajúdás közben a köröm elszíneződése fontos információkkal szolgálhat az orvosok számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kilenc hónapra le kell mondanod az ápolt körmökről. A vegyszermentes körömlakkok használata megoldás lehet a várandósság ideje alatt. Bár nem olyan tartósak, mint egy műköröm, viszont természetes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak parabént vagy formaldehidet, lemosásukhoz pedig még a kellemetlen illatú, erős acetonra sincs szükség. Így akár minden nap más színű lehet a körmöd, a szülés előtt pedig akár néhány perc alatt nyomtalanul eltávolítható. 

 

Szolárium használata a terhesség alatt

A szolárium melege vérbőséget okozhat az alhasban, így növeli a koraszülés és a vetélés kockázatát, így érdemes a várandósság egész ideje alatt hanyagolni ezt a tevékenységet. Nem kell azonban kétségbe esni. Ha nem szeretnél lemondani a csokoládé színű bőrről erre az időszakra, érdemes kipróbálni a természetes alapú önbarnító krémeket. Ezek a tartósítószer és mesterséges színező nélkül előállított készítmények rendszerint aloe vera, gyömbér, narancshéj, kakukkfű, méz – és citrom kivonatot tartalmaznak, így nem szívódnak fel káros anyagok a bőrön keresztül, az áhított szín mégis elérhető.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Henrietta Jún. 23, 2019

Nincs szebb egy természetes várandós nőnél. Persze, van olyan, hogy kell, de legtöbb esetben felesleges.