MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Várandósságom harmadik hónapja

0
0 Értékelések

Utoljára 11-15 hete volt ciklusom, így a terhességem 9-13. heténél tarthatok. Lezárul az első trimeszter, így hamarosan a reggeli rosszullétek is véget érnek. Közeleg az első ultrahangos vizsgálat, már alig várom, hogy megpillanthassam a kisbabámat!

Aug. 31, 2020

A 3 hónapos magzat és a várandósság harmadik hónapja

 

A babád arca egyre jobban körvonalazódik: a csontok elnyerik végső formájukat, megjelennek az ajkak és a szemöldök is, a szemeket pedig már szemhéj fedi. A harmadik hónapban mindezt már te magad is felfedezheted a várva várt ultrahangos vizsgálaton; meglátod, hogy mennyire csodás, megható pillanatok lesznek ezek!

Magzatod szíve várandósságod e szakaszában már rendszeres ritmusban kezd verni: 110-160-at percenként, tehát a tiédnél sokkal gyorsabban. Ez persze stressz hatására tovább fokozódhat, ezért legyen számodra elsődleges most az eddiginél is több pihenés!

Ebben az időszakban az idegsejtek rendkívüli sebességgel szaporodnak; ez a folyamat pedig általad még nem érzékelhető reflexmozdulatokat indít be. Képzeld, a pocakodban növekvő gyermeked ekkor már elfordítja a fejét, és jár keze-lába! 

Hihetetlen, de a kilencedik héttől már megjelennek az ízlelőbimbói, és ekkortól elkezdi nyelni a magzatvizet is. És igen, bizony ezt már a kis veséi vizelet formájában fel is dolgozzák.

Helyes táplálkozási szokásaim

Láthatod, hogy kisbabád fejlődése és növekedése mennyire felgyorsul, ezért rendkívül fontos megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztanod. A változatos és kiegyensúlyozott étrend természetes módon fogja fedezni a szükséges fehérjebevitelt. Ha vegetáriánus vagy, esetleg ritkábban eszel húst, tudd, hogy vannak más fehérjeforrások is: hüvelyesek gabonafélékkel fogyasztva (mint például a rizs és a lencse), hal, tojás és tejtermékek. 

A másik nélkülözhetetlen tápanyag – különösen a terhesség kilenc hónapja alatt – a kalcium. Annak érdekében, hogy a csontok keménysége megmaradjon, elengedhetetlen a tej és tejtermékek mindennapi fogyasztása (például joghurt vagy a kemény sajtok). Jó hír, hogy már négy adag tejtermék és egy pár pohár kalciumban gazdag víz is segíthet neked abban, hogy fedezd ebből a napi szükségletet. Még jobb hír, hogy a kalcium megtalálható elég sok gyümölcsben (például a banánban, a birsalmában vagy a ribizliben), zöldségben (például a spenótban, a brokkoliban, a zsázsában és a zöldbabban), hüvelyesekben (többek között a vajbabban), valamint olajos magvakban (a mandulában, a mogyoróban és a napraforgómagban) is.

Jó tanács: terhességi étrended mindenképpen beszéld át az orvosoddal, hogy biztos lehess abban, hogy valóban elegendő kalciumot viszel-e be! Természetesen kalciumhiány esetére is szedhetsz étrend kiegészítőt, de erről is feltétlenül konzultálj az orvosoddal, magadtól semmilyen készítményt ne válassz!

A hónap kérdése: nem tudod rávenni magad, hogy halat egyél?

Bizony előfordulhat, hogy várandósságod alatt megundorodsz bizonyos ételektől. Egy másik cikkünkben már írtunk arról, hogy ez egy teljesen természetes jelenség, és mindezért a hormonok egyensúlyának változása okolható. Miután sokkal érzékenyebbé válik ekkor a szaglásod és az ízlelésed, elképzelhető, hogy egyes fogásokat, például a halakat egyszerűen nem vagy képes megenni. Nem kell aggódnod emiatt, hiszen olyan más, fehérjében gazdag ételeket is bátran fogyaszthatsz, mint a baromfi mell, a tojás vagy éppen a főtt sonka. A halat egyébként másféle módon is elkészítheted, hogy elfedd a karakteres ízt, például levesben vagy pépesített sárgarépával összekeverve. Ne feledd, ez a túlzott érzékenység csak átmeneti! Meglátod, hogy a harmadik hónap végén, a kellemetlenebb terhességi tünetként ismert reggeli rosszullétek is csillapodnak majd. A legfontosabb teendőd most az, hogy sokat légy friss levegőn!

 

Sonia, 28 éves, 3 hónapos terhes

„A férjemmel éppen most jelentettük be a nagy hírt: babát várunk. A leendő nagyszülők nagyon örültek – annyira megható volt látni őket! A barátnőm, Marie felajánlotta, hogy vigyáz majd a kicsire!” 

 

Érdekel, mire számíthatsz majd terhességed negyedik hónapjában? Olvasd el többi cikkünket is!

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok