Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
7 hónapos magzat

Várandósságom hetedik hónapja

Hamarosan kezdődik a szülési szabadságom, és közeleg a szülésre felkészítő tanfolyam ideje is. Hihetetlen, hogy a kisbabám már teljes hosszában kinyújtózva akkora lehet, mint az alkarom!

2020/09/01 12:00

A 7 hónapos magzat és a várandósság hetedik hónapja

 

Nem kétséges: a kisbabáddal már a célegyenesben vagytok! Magzatod minden egyes nappal növekszik, és képzeld, a jelenlegi állapotához képest a terhesség végéig megduplázza majd a súlyát! Teste folyamatosan töltődik a bőr alatti zsírréteggel, így bőrén lassan kezdenek kisimulni a ráncok. Gyarapodó babádnak most már egyre több helyre van szüksége, éppen ezért a mozgása is megváltozik: az erőteljes rúgások helyett leginkább fészkelődéshez hasonlító mocorgást érezhetsz.

Magzatod, aki mostanra már tényleg igazi „ízkalandorrá vált”, felfedezi a különféle ízeket és megismerkedik a szagokkal is, valamint meglehetősen gyakran kerül a szájába az ujja.

Szemei már kinyíltak, és bizony vannak szempillái is. Látószerve fejlődésének köszönhetően hamarosan a hasfalon keresztül is érzékelni fogja a fény erősségét. Kezd még érzékenyebbé válni a külvilág hangjaira, a zenére és természetesen a te hangodra, sőt, most már az édesapáéra is. Ezekre akár reagálni is képes úgy, hogy megmozdul és a szívverése is felgyorsul.

A babád folyamatosan kezd felkészülni a „kinti” légzésre is, mi több, az ezzel kapcsolatos mozgásai már szabályos ritmust is követnek. A légzőszervei ugyan ekkorra kifejlődtek, de még azért éretlenek. Hitted volna, hogy a baba már a saját belső hőmérsékletét szabályozza, hogy felkészüljön a külvilág hőmérséklet különbségeire?

Helyes táplálkozási szokásaim

Nagyon fontos, hogy sokat igyál, hiszen a véred mennyisége jelentősen megnőtt mostanra. Hitted volna, hogy körülbelül másfél literrel lett több azért, hogy megfelelő vérellátást biztosítson a méhlepény számára?

A vérben található vörösvérsejtek koncentrációjára is fényt derítő vérvizsgálatok során esetleg megállapíthatják azt, hogy vérszegény vagy. Amennyiben nálad is beigazolódik, ne ijedj meg! Ez ugyanis egy teljesen normális jelenség a terhesség alatt, hiszen ekkor a vérplazma gyorsabban gyarapszik, mint a vörösvérsejtek. Emellett azonban azt is hasznos tudnod, hogy a várandósság vége felé a vörösvértestek száma növekszik majd, így helyreállítva a természetes egyensúlyt.

 

Mi tehát most az egyik legfontosabb teendőd? Természetesen a megfelelő folyadékfogyasztás mellett a kiegyensúlyozott terhességi étrend, amelyben helyet kell találnod a vasban gazdag ételek számára is! Orvosod ajánlásával a vasbevitelt megtámogathatod étrend kiegészítővel is.

 

A hónap kérdése: sosem ehetek nyers halat a terhességem alatt?

Bármennyire is epekedsz a nyers halakért, türelmesnek kell lenned, ugyanis kizárt, hogy várandósan ilyen jellegű ételeket fogyassz! Az élelmiszerekkel kapcsolatos higiéniai szabályokat és óvintézkedéseket ugyanis be kell tartanod az egész terhességed alatt! A babavárás idejére búcsút kell hát intened a pasztőrözetlen tejből készült sajtoknak, a nyers húsféléknek, az ugyancsak nyers vagy füstölt halaknak is, így a terhességi étrendbe a kaviár és más nyers tengeri fogások sem férnek bele!

A várandósság során kerülendő ételekkel kapcsolatban olvasd el további cikkeinket!

 

Íme, még 3 fontos aranyszabály!

  • Miután a terhesség alatt még elővigyázatosabbnak kell lenned, rendkívül lényeges, hogy ne csak a sütés-főzés, hanem az étkezés előtt is alaposan moss kezet!
  • Fogyasztás előtt jól mosd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket is!
  • Mielőtt maradék ételt ennél, mindig melegítsd meg, illetve forrald fel azt, és természetesen a rendszeres hűtőtakarításról se feledkezz meg!

 

Sonia, 28 éves és 7 hónapos terhes

„Túl vagyok az első szülésre felkészítő órámon. Megtanultam, hogyan lélegezzek majd helyesen a méhösszehúzódások alatt. Micsoda program! Szeretnék majd zenés szülésfelkészítő tanfolyamra is járni – ez annyira én vagyok! Utána fogok nézni, hogy még többet megtudjak róla.”

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!