MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Várandósságom hetedik hónapja

0
0 Értékelések

Hamarosan kezdődik a szülési szabadságom, és közeleg a szülésre felkészítő tanfolyam ideje is. Hihetetlen, hogy a kisbabám már teljes hosszában kinyújtózva akkora lehet, mint az alkarom!

Júl. 31, 2023

A 7 hónapos magzat és a várandósság hetedik hónapja

 

Nem kétséges: a kisbabáddal már a célegyenesben vagytok! Magzatod minden egyes nappal növekszik, és képzeld, a jelenlegi állapotához képest a terhesség végéig megduplázza majd a súlyát! Teste folyamatosan töltődik a bőr alatti zsírréteggel, így bőrén lassan kezdenek kisimulni a ráncok. Gyarapodó babádnak most már egyre több helyre van szüksége, éppen ezért a mozgása is megváltozik: az erőteljes rúgások helyett leginkább fészkelődéshez hasonlító mocorgást érezhetsz.

Magzatod, aki mostanra már tényleg igazi „ízkalandorrá vált”, felfedezi a különféle ízeket és megismerkedik a szagokkal is, valamint meglehetősen gyakran kerül a szájába az ujja.

Szemei már kinyíltak, és bizony vannak szempillái is. Látószerve fejlődésének köszönhetően hamarosan a hasfalon keresztül is érzékelni fogja a fény erősségét. Kezd még érzékenyebbé válni a külvilág hangjaira, a zenére és természetesen a te hangodra, sőt, most már az édesapáéra is. Ezekre akár reagálni is képes úgy, hogy megmozdul és a szívverése is felgyorsul.

A babád folyamatosan kezd felkészülni a „kinti” légzésre is, mi több, az ezzel kapcsolatos mozgásai már szabályos ritmust is követnek. A légzőszervei ugyan ekkorra kifejlődtek, de még azért éretlenek. Hitted volna, hogy a baba már a saját belső hőmérsékletét szabályozza, hogy felkészüljön a külvilág hőmérséklet különbségeire?

Helyes táplálkozási szokásaim a terhesség 7. hónapjában

Nagyon fontos, hogy sokat igyál, hiszen a véred mennyisége jelentősen megnőtt mostanra. Hitted volna, hogy körülbelül másfél literrel lett több azért, hogy megfelelő vérellátást biztosítson a méhlepény számára?

A vérben található vörösvérsejtek koncentrációjára is fényt derítő vérvizsgálatok során esetleg megállapíthatják azt, hogy vérszegény vagy. Amennyiben nálad is beigazolódik, ne ijedj meg! Ez ugyanis egy teljesen normális jelenség a terhesség alatt, hiszen ekkor a vérplazma gyorsabban gyarapszik, mint a vörösvérsejtek. Emellett azonban azt is hasznos tudnod, hogy a várandósság vége felé a vörösvértestek száma növekszik majd, így helyreállítva a természetes egyensúlyt.

 

Mi tehát most az egyik legfontosabb teendőd? Természetesen a megfelelő folyadékfogyasztás mellett a kiegyensúlyozott terhességi étrend, amelyben helyet kell találnod a vasban gazdag ételek számára is! Orvosod ajánlásával a vasbevitelt megtámogathatod étrend kiegészítővel is.

 

A hónap kérdése: sosem ehetek nyers halat a terhességem alatt?

Bármennyire is epekedsz a nyers halakért, türelmesnek kell lenned, ugyanis kizárt, hogy várandósan ilyen jellegű ételeket fogyassz! Az élelmiszerekkel kapcsolatos higiéniai szabályokat és óvintézkedéseket ugyanis be kell tartanod az egész terhességed alatt! A babavárás idejére búcsút kell hát intened a pasztőrözetlen tejből készült sajtoknak, a nyers húsféléknek, az ugyancsak nyers vagy füstölt halaknak is, így a terhességi étrendbe a kaviár és más nyers tengeri fogások sem férnek bele!

A várandósság során kerülendő ételekkel kapcsolatban olvasd el további cikkeinket!

 

Íme, még 3 fontos aranyszabály!

 • Miután a terhesség alatt még elővigyázatosabbnak kell lenned, rendkívül lényeges, hogy ne csak a sütés-főzés, hanem az étkezés előtt is alaposan moss kezet!
 • Fogyasztás előtt jól mosd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket is!
 • Mielőtt maradék ételt ennél, mindig melegítsd meg, illetve forrald fel azt, és természetesen a rendszeres hűtőtakarításról se feledkezz meg!

 

Sonia, 28 éves és 7 hónapos terhes

„Túl vagyok az első szülésre felkészítő órámon. Megtanultam, hogyan lélegezzek majd helyesen a méhösszehúzódások alatt. Micsoda program! Szeretnék majd zenés szülésfelkészítő tanfolyamra is járni – ez annyira én vagyok! Utána fogok nézni, hogy még többet megtudjak róla.”

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok