Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
baba-tulhordas-42-het

Mi történik, ha a kismama túlhordja a babát?

Túlhordásról akkor beszélünk, ha a szülés a negyvenedik hét után sem indul meg. Nagyon sok oka lehet annak, hogy a baba nem születik meg a kiírt időpontig.

2020/04/26 18:02

Az édesanya a negyvenedik hét környékén rendszerint már alig várja, hogy megpillanthassa gyermekét. Azonban előfordulhat, hogy a nagy találkozás időpontja elhúzódik, ám emiatt nem kell megijedni. Rendszeres orvosi felügyelet mellett ugyanis semmilyen komplikációt nem eredményez a túlhordás.

Túlhordás - Mi történik, ha a kismama túlhordja a babát?

 

Milyen okai lehetnek annak, ha a gyermek nem születik meg a kiírt időpontig?

Számtalan oka lehet annak, hogy a gyermek nem jön világra a kiírt napon. Az egyik ilyen ok, hogy nagyon nehéz napra pontosan meghatározni, hogy mikor születik meg a baba. Általában utolsó menstruációtól számított negyvenedik hét utolsó napját szokták megjelölni születési dátumnak, ám ez sokszor eltér a valóságtól. Ilyen esetekben érdemes újraszámolni az időt! A túlhordás oka lehet ezen kívül a kismama jelentős túlsúlya vagy a magasabb életkora is.  "Érdekesség egyébként, hogy a magzatok 10%-a születik csak a kiírt napon… azaz sokkal nagyobb az esély, hogy bármikor máskor szülessen meg :) " - teszi hozzá dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász.

 

Mikor veszélyes a túlhordás?

"A negyvenkettedik hétig rendszeres orvosi ellenőrzés mellett nem okozhat problémát, amennyiben az ellenőrző vizsgálatokon mindent rendben találnak" - mondja a doktornő. "Magyarországon általában 1 héttel engedik a túlhordást, hasonlóan Nyugat-Európához, de ez intézményenként és azon belül is orvosonként változik. Magyarországon jellemzően ekkor már naponta végeznek magzati szívhang monitoringot (NST vizsgálatot) és kétnaponta vizsgálják a magzatvizet és a köldökzsinórban a vér áramlását is, így ha bármilyen komplikáció lépne fel, amely veszélyezteti a magzat egészségét, az orvosok azonnal tudnak cselekedni. A negyvenkettedik hetet követően azonban már jelentkeznének komplikációk, ezért még ezelőtt minden esetben megindítják a szülést. Ez azért fontos, mert ebben az időszakban már egyre kevesebb a magzatvíz a méhben, valamint a méhlepény is egyre kevésbé tudja ellátni a funkcióját. Emellett az édesanya szervezetének sem tenne jót a negyvenkettedik hétnél való túlhordás."

Ez idő alatt (a kiírt naptól kezdve) a kismama maga is bármikor kérheti a szülés megindítását.

 

Hogy zajlik a szülés megindítása?

A szülés indítása minden esetben orvosi felügyelet mellett történik. Először a méhszáj tágulását elősegítő szert használnak, majd mikor már megfelelő az állapot, megtörténik a burokrepesztés. Ezután oxytocinos injekció segítségével váltják ki a méhösszehúzódásokat. Ahogy természetes módon, úgy a szülés megindítása esetén is lehetőség van a gyermek hüvelyi úton való világra hozásának, de adott esetben a baba és az anyuka egészsége érdekében császármetszés elvégzése mellett is dönthet a kezelőorvos. Fontos azonban, hogy folyamatosan kérdezhet a kismama a vizsgálatokat végző orvostól, érdemes minden kétséget eloszlatni a szülés megindítása kapcsán.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!