MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Így várd a babád!

4
4/5 2 Értékelések

Már csupán néhány hét, és kis lakója beköltözhet az illatos bababirodalomba. De vajon minden a helyén van-e gyerekszobában? Segítségül összegyűjtöttünk neked néhány praktikus ötletet.

Jún. 12, 2023

Babagondozáshoz szükséges holmik és a babakelengye

 

A kisbabádat pár hét múlva már a karjaidban tarthatod, akinek a fogadására már minden készen áll. A polcok, a kiságy, a pelenkázó és a szekrény is a helyén van, már csupán az új lakója hiányzik a bababirodalomból. 

 

A kórházi táskád is összekészítetted már? Nem gond, ha még csak tervezgeted, de ha már a nyolcadik hónapban jársz, ideje, hogy végiggondold! Egyrészt, mert még egy kicsit könnyebben mozogsz, mint mondjuk, két hét múlva, másrészt pedig nyugodtabb leszel, hogy elkészültél, és ha indulni kell, már csak fel kell kapnod a csomagot. A táska belevalóinak összeállításához érdemes egy listát készítened, hogy nehogy kimaradjon valami! Az orvosod vagy akár a védőnő is adhat neked egy hasznos útmutatót arról, hogy milyen babagondozási termékekre, babakelengyére és mely személyes holmijaidra lesz majd szükséged.

 

Milyen legyen a babaszoba? Néhány jó tanács a berendezéshez!

 

Biztosan nálad is beindult a fészekrakási láz, amint kiderült, hogy gyermeket vársz. Ez azonban veszélyes lehet a pénztárcádra nézve. Éppen ezért, mielőtt belefognál a babaszoba berendezésébe, mérlegeld például azt, hogy mit bír még el a családi költségvetés, és persze azt is tartsd szem előtt, hogy születendő gyermeked számára melyek lesznek a legjobb és legegészségesebb bútorok!

 

Íme, néhány jó tanács, amely segíthet neked a vásárlásban!

 

  • A kiságynak meg kell felelnie az európai EN 716-1 vagy NF EN716-2 szabványnak. 
  • Fontos, hogy a matrac kemény legyen és az ágy méretéhez igazodjon, ellenkező esetben az ágy rácsai közé szorulhat a pici ujja vagy a lába.
  • A pelenkázóasztalnak is meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak. A legpraktikusabb modelleket oldalzsebekkel szerelik fel, amelyekben minden pelenkázáshoz szükséges eszközt tárolhatsz. Ha kevés a hely a szobában, gondolkodhatsz lehajthatós megoldásban is!
  • Ami a polcot illeti, egy nagyobb praktikusabb, mint több kicsi. Ez utóbbiak ugyanis csak a helyet foglalják, de kevés dolgot bírnak el.
  • Ha úgy döntesz, hogy új bútort vásárolsz, már jóval a baba születése előtt állítsd fel a szobában, nehogy valamelyik bútorhoz használt festék, ragasztó „megmérgezze” a gyerekszoba levegőjét.
  • Győződj meg arról, hogy mind az új, mind a régi, mind pedig a felújított bútorok megfelelnek a jelenlegi előírásoknak! Ha például a kiságyat szeretnéd újjá varázsolni, ügyelj arra, hogy stabilan álljon, illetve arra is, hogy a rácsok közötti távolság ne legyen több 65 milliméternél, a magassága pedig mindenképpen legyen több mint 60 centiméter!
  • Jó, ha tudod, hogy léteznek átalakítható bútorok is, amelyek a babával együtt nőnek. Például a gyerekágyból lehet íróasztal, a pelenkázóasztalból pedig fiókos szekrény. Talán ugyan a hagyományos bútoroknál drágábbak, de ne feledd, ez hosszú távú befektetés!

 

A babaruhák gondos kiválasztása

Teljesen értelmetlen a pozitív terhességi teszt után vagy éppen a várandósság első heteiben megvenni a baba teljes ruhatárát. Egyrészt, mert azt sem tudod, rózsaszínt vagy kéket vásárolj, másrészt pedig fogalmad sincs arról, milyen méretben. Azt azonban már az elején érdemes végiggondolnod, hogy a kicsinek melyik évszakban milyen darabokra lesz majd szüksége.

Ne vásárolj be egy halom babaruhát a legkisebbekből, hiszen, ha a gyermeked nagy lesz, rögtön a következő méretre lesz szüksége! A legoptimálisabb, ha többféle méretű babaholmit szerzel be: elég néhány újszülött méretű (50-es) ruhadarab az újszülött számára és szintén pár darab gyermeked 1 hónapos korára (56-os). Bármely ruháról legyen is szó, a legfontosabb, hogy kényelmes legyen! A kezdeti időszakra kitűnő választás lehet a kezeslábas, amelyet évszak és az alkalom szerint variálhatsz.

Ugye, nem felejtetted el, hogy valószínűleg a rokonságtól és a barátoktól is sok kölcsön ruhát és ajándékot fogtok kapni?

 

Összeállítottunk egy praktikus listát is az alapvető ruhadarabokról, íme!

  • Rövid ujjú bodyk: a pamutból készült, alul gombolósak a legideálisabbak. Hasznos lehet még a nyak melletti részen található két patent is, amely megkönnyíti a baba öltöztetését (különösen a kezdetekben, amikor még nem vagy annyira rutinos).
  • Pizsamák vagy rugdalózók: a legpraktikusabbak az elöl gombolósak plüssből vagy puha pamutból.
  • Babakabát évszaktól függően, pamutból vagy gyapjúból (esetleg kasmírból, ha nagyon divatosat szeretnél).
  • Zoknik, amelyeket gyakran a rugdalódzó alá kell adni, hogy a baba lábát melegen tartsa.
  • Kötött csizmácskák vagy nagyon puha bőrből készült cipők.
  • Pamutpelenkák, amelyeket használhatsz partedlinek és alvópelenkának egyaránt. Személyesebbé teheted, ha például a sarkába hímzel valamit, de biztos, hogy akkor is egyedi lesz a pelenka, ha mosógépálló ruhafestékkel beszínezed.
rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

4
4
2 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    1
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

3
Testovac Jan. 20, 2023

Super!

5
Eva Jún. 19, 2019

Köszönöm, hasznos tanácsok :)