MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Hogyan készítsük fel apukát a baba érkezésére?

5
5/5 1 Értékelések

A várandósság a leendő édesapa számára is legalább olyan izgatott és várakozásokkal teli időszak, mint az édesanyának.

Júl. 17, 2023

Noha a férfi testben nem, csak lélekben – és lélekben is egészen másként, mint a nő – élheti át a babavárás kilenc csodálatos hónapját, neki is éppen ugyanolyan fontos felkészülnie a kicsi érkezésére. De vajon te, leendő édesanya, hogyan tudod aktívan bevonni a párod e gyönyörű várakozásba? Ehhez adunk néhány tippet.

 

Babavárás - Hogyan készítsük fel apukát a baba érkezésére?

 

Mindent közösen
A babavárás öröme mindkettőtöké. Add a párod tudtára, hogy nagyon örülnél neki, ha együtt mehetnétek az ultrahangos és a többi orvosi vizsgálatra, és ha veled tartana akkor is, amikor a védőnővel találkozol! Ezek a közös alkalmak is segíthetnek a kispapának az apává válásra való ráhangolódásban, mint ahogyan az is, ha például közösen készítitek el a szülési tervet. Ha apás szülés mellett döntöttetek, együtt menjetek el a szülésfelkészítő tanfolyamra, és ha van rá lehetőségetek, együtt nézzétek meg a szülőszobát is! 
 

Mondd el, mi történik veled!
Nem minden kispapának könnyű megérteni azt, hogy várandóssága alatt mi játszódik le a párjában. Nem minden férfi tudja kezelni például a kismama hangulati ingadozásait, esetleges rosszulléteit, sőt, azt sem minden leendő édesapa érzi át, milyen lehet teljes felelősséggel tartozni egy cseperedő életért. Merj magadról beszélni, mondd el neki, mit érzel, mit gondolsz, és bátran kérj tőle segítséget, ha szükséged van rá! Ne feledd: nem csak gyakorlati dolgokban számíthatsz a párodra!
 

Együtt a szülés előtt is
Már a baba születése előtt is tarthattok felejthetetlen családi délutánokat. Az anya hasának érintésével és simogatásával már a várandósság korai szakaszában is kapcsolatba tud lépni egymással a kispapa és gyermeke. Figyeljétek hát együtt például azt, hogy apa hangjára mikor „perdül táncra” a gyermeketek! Ha a párod és te távol vagytok egymástól, készíts egy videót a hasad „babagerjesztette hullámzásáról” és küldd el neki, biztosan örülni fog!
 

Legyen a kispapának is feladata!
Bár a babaruha-vásárlást valószínűleg te jobban élvezed majd, a babakocsi kiválasztását nyugodtan a párodra bízhatod! Lehet, hogy te elcsábulnál egy-egy szép darab láttán, a párod viszont figyelembe vehet olyan szempontokat is, ami neked esetleg eszedbe sem jutna. Kérd meg, hogy nézzen utána a különféle babafigyelőknek, és engedj teret neki a babaszoba megtervezésében is! Tudod, a babavárás egy igazi csapatmunka.
 

Készüljetek együtt a nagy napra is!
Készítsetek együtt forgatókönyvet a szülés napjára! Beszéljétek meg, hogy kinek mi a teendője akkor, ha el kell indulnotok a kórházba! Gondoljátok végig azt is, hogy ki ül autóba veled, ha éppen a párod nincs otthon! Írhattok közösen egy listát is arról, hogy kivel szeretnétek megosztani a babátok érkezésének hírét, és nyugodtan kérd a párod segítségét a kórházi csomag összeállításában is! Vegyétek sorra együtt, mire lesz szükséged a szülőszobán és a kórházban töltött napjaitok során! Ez a jegyzet mindenképpen legyen meg a párodnál is, aki akkor is tudja majd pótolni a csomagból kimaradt dolgokat, ha te már a kórházban vagy.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Eva Jún. 19, 2019

Fontosnak tartom hogy az apuka mindennek része legyen, így közösen döntünk mindenben és igyekszem minden erzesbe bevonni amit átéltek.