MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A terhesség negyedik hete

0
0 Értékelések

Már majdnem eltelt 1 hónap! Ezen a héten rengeteg minden történik a testedben.

Nov. 5, 2022

A terhesség 4. hete: a baba fejlődése és étrendi tanácsok

 

Hogyan fejlődik a baba?

 

Kisbabád egyre inkább 3 dimenziós formát ölt. Ez a hét szintén fontos mérföldkő az embrionális fejlődésben: elkezdődik a organogenezis fázisa, amely során kezdetét veszi a szervek, szervrendszerek kialakulása. A negyedik hét végére kisbabád 0,36-1,5 mm hosszúságú (nagyjából, mint egy mákszem), a magzati vérkeringés pedig már tökéletesen működik a méhlepénnyel kiegészülve. 

 

Mi történik az anyuka testével?

 

A hormontermelésed ezekben a napokban ugrásszerűen megnő. Az úgynevezett terhességi hormonok segítik kialakítani a baba számára ideális viszonyokat testedben. Elsőként említendő a terhességi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén, amelyek szintje folyamatosan növekszik. Hatásukra nem következik be újabb menstruációs ciklus a várandósság során, illetve segítenek a méhlepény kialakulásában is. Hogy mire is való a méhlepény? Oxigénnel és tápanyagokkal látja el kisbabádat, illetve megvédi a kórokozóktól és különböző káros anyagoktól. Sajnos azonban nem képes minden károsító tényezőt kizárni - a dohányzás káros anyagait például nem tudja kiszűrni, így amennyiben dohányzol, itt az ideje leszokni - az apukának is.

A terhességi hormonok közé sorolhatjuk a relaxint, az oxitocint és a prolaktint is, amelyek majd a szülés folyamatában, a mellek szoptatásra való felkészítésében és magában a szoptatásban lesznek kardinálisak.

A megnövekedett hormonok hatása testi-, lelki változásokat okoz. Nem ritka, hogy a kismama a terhesség korai szakaszában fáradékonynak érzi magát, esetleg hányingerrel küzd, amelyek mellé érzelmi “hullámvasút” is gyakran társulhat. A progeszteron pedig lassítja az anyagcserét, így székrekedéssel és puffadással is számolni kell. Szerencsére ezekre a kellemetlen panaszokra általában van megoldás, így mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, amennyiben tapasztalod magadon ezeket.

 

Mire kell odafigyelned?

 

Mindenki azt tanácsolja, hogy várandósként “étkezz egészségesen”, ám ez sokszor egy üres, megfoghatatlan jótanácsként hangozhat. Jó támpont lehet azonban, ha arra figyelsz, hogy minőségi ételeket válassz - így már a terhességed legelején kedvező szokásokat alakíthatsz ki. Mindenképpen körültekintően készítsd el ételeid, hogy biztosan elkerüld az ételmérgezés kockázatát. Mindig süsd át teljesen a húsokat - tatár beefsteak, illetve véres húsok ebben az időszakban nem ajánlottak! Alaposan moss kezet kertészkedés vagy állat etetés után, illetve mielőtt főzni kezdesz, bizonyosodj meg arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek kellően tiszták-e. A rendszeres hűtő takarításhoz használhatsz szappanos vizet és fertőtlenítőszert, ám ez után is szánj időt az alapos kézmosásra. Azokat a maradék ételeket, amiket nem raksz be egyből a hűtőszekrénybe, inkább kerüld el, hiszen már könnyen elszaporodhattak bennük a baktériumok. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy kisbabáddal jól érezzétek magatokat.

 

Vajon jó ötlet étrend kiegészítő vitaminokat szedni a várandósság ideje alatt?

 

A várandós szervezetnek megemelkedik a vitamin- és ásványianyag szükséglete, így például a fehérje, vas, cink, dokozahexaénsav (DHA: egy igen egészséges zsírsav, amely leginkább halakban és állati eredetű ételekben található meg) és a folsav szükséglet. A vitamin és ásványi anyagok pótlása a szervezetnek nagy segítséget jelent a megemelkedett szükségletben. Mint bármelyik orvosság esetében, úgy az étrendkiegészítők tekintetében is fontos konzultálnod orvosoddal, mielőtt elkezdenéd a vitaminok szedését. Ő a számodra legmegfelelőbb étrendkiegészítőt fogja javasolni. Figyelem: ne légy önmagad orvosa! A nem megfelelő dózisok bizonyos tápanyagokból (A-vitamin, D-vitamin, szelén, fluor) kifejezetten ártalmasak lehetnek kisbabád számára.

 

Tesztek

 

Voltál már szülész-nőgyógyásznál? A legelső találkozásra biztosan sor fog kerülni még a 3. hónap vége előtt. Orvosod valószínűleg előír majd egy korai vérvizsgálatot és időpontot ad az első ultrahang vizsgálatra is, a 12. hétre.

Addig is kérhetsz időpontot HCG vizsgálatra. Ez a vérvétel opcionális jellegű, és segít megbizonyosodni arról, hogy várandós vagy.

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok